İZMİR (İHA) - Brezilya İzmir Fahri Konsolosu Ali Tamer Bozoklar, Güney Amerika'nın en büyük ekonomisine sahip olan Brezilya ile Türkiye arasındaki yatırım, ticaret ilişkilerini ve ikili temasları artırmak ve iş geliştirme politikaları belirlemek amacıyla, bir grup işadamıyla gittiği geziden döndü.
Sao Paulo, Rio de Janerio ve başkent Brasilia'yı da kapsayan program dahilinde, Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Luiz Fernando Furlan'ın da aralarında olduğu, Brezilya'nın önde gelen siyaset ve iş çevreleri ile çok yararlı temaslarda bulunan Bozoklar, Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında geziye ilişkin izlenimlerini kamuoyuyla paylaştı.
Brezilya ile Türkiye arasındaki ticaret ve işbirliği potansiyelinin bilinenin çok üzerinde olduğunu belirten Brezilya İzmir Fahri Konsolosu Ali Tamer Bozoklar, girişimci Türk işadamları için Brezilya'da büyük fırsatlar bulunduğunu söyledi. Brezilya'nın, kapladığı 8.5 milyon kilometrekarelik alanı ve 185 milyonluk nüfusu ile dünyanın en büyük onbeşinci ekonomisi içinde yer aldığına dikkat çeken Bozoklar, "Brezilya, 605 milyar dolara ulaşan GSYİH'si ve 2001 yılında 2.6 milyar dolar olan dış ticaret fazlasını, 2005 Kasım ayı itibariyle 40.5 milyar dolara çıkarma başarısını, Real'in dolar karşısında fazla değerli olmasına karşın, göstermesiyle Türkiye için de önemli bir örnek oluşturuyor. Brezilya, bu başarıyı, ihraç mallarının çeşitlendirilmesi ve geleneksel pazarlarının dışında kalan pazarlara açılmaları ile gösteriyor. Bu performansı artırmak amacıyla bazı eyaletler iç ve dış yatırımı teşvik etmek için cazip teklifler sunuyor. Bugün ülkede, 'Fortune 500' firmaları arasından 405'inin hali hazırda yatırımı var veya yatırım sürecinde" diye konuştu.
Güney Amerika'nın en gelişmiş sanayisine sahip olan Brezilya'da tarım ve tarıma dayalı sanayinin yanı sıra; otomotiv, tekstil, ayakkabı, demir çelik, hava taşıtları, makine, petro kimya, ağaç ürünleri, çimento, bilgisayar ile GSMH'nin yüzde 59'unu oluşturan hizmetler sektörüyle göze çarptığını vurgulayan Brezilya İzmir Fahri Konsolosu Ali Tamer Bozoklar, şöyle dedi:
"Ekonomik yapıları ve sektör dağılımı itibariyle, rakip durumunda görünmekle birlikte, özellikle organik tarım, alternatif enerji, tekstil, otomotiv ve yedek parça sektörlerinde Türkiye ile Brezilya üçüncü pazarlara açılma konusunda işbirliğine giderek güçlü ortaklıklar kurabilir. Brezilya'nın iyi giden ekonomisine paralel, önümüzdeki yıllarda önemli alt yapı ve turizm yatırımları yapacağı beklendiğinden dolayı mimarlık ve inşaat sektörlerinde hızla değerlendirilmesi gereken bir potansiyel sözkonusu. Bu sektörlerin dışında kimya, cam, seramik, içecek, demir çelik, petrol ürünleri, ilaç gübre, makine, bilişim ve deri sektörleri de önem taşıyor."