Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen ve proje koordinatörlüğünü Dodurga ilçesi Kaymakamı Bülent Güven'in üstlendiği '1. Uluslararası Katılımlı Kadın Girişimcilik Çalıştayı' başladı.
Anitta Otel’de başlayan çalıştay da kadınların iş hayatı ele alındı. Çok sayıda kadın girişimci ve üniversite öğretim görevlilerinin katıldığı çalıştayın açılışında konuşan proje koordinatörü Bülent Güven, gerek hükümetin gerekse Avrupa Birliği’nin ve bazı devlet organlarının kadınlara yönelik teşvik, destek, hibe ve kredi imkanlarının olduğunu ifade ederek, kadınların bu uygulama ve imkanlardan habersiz olduğunu belirtti. Bu alanda düşünüp, tartıştıklarını ve beyin fırtınası yaptıklarını kaydeden Güven, "Bireysel İstihdam Destek Ofisleri (BİDO) projesi de işte bu dönemde doğdu. Sosyal katılımları düşük, eğitim düzeyleri yetersiz, imkanları kısıtlı kadınlarımızın içindeki müteşebbis ruhu uyandırmak ve onlara danışmanlık hizmeti vererek, girişimciliği teşvik etme ve dolayısıyla istihdama katkıda bulunmak amacıyla BİDO’yu kurduk. Bu ofislerde personelimiz aracılığıyla kadınlarımızı mikro-krediden KOSGEB girişimcilik programlarına kadar bir çok alanda bilgilendirdik ve yönlendirdik." dedi.
"BİDO SAYESİNDE 3 BİN 100 KADINA ULAŞTIK"
Kaymakam Bülent Güven, Dodurga ve Oğuzlar ilçelerinde kurulan bu ofisler sayesinde toplam 3 bin 100 kadına ulaştıklarını ve 26 ayrı eğitin programı düzenlediklerini ifade etti. 160 kadını eğiterek farklı alanlarda mesleki beceriler kazandırdıklarını aktaran Güven, 69 kadını işe yerleştirdikleri ve halen kadınlara kendi işlerini kurmaları için yardımcı olduklarını kaydetti. Köydeki kadınlar için kendi imkanları ile üretim yapan köylülere yönelik sanal bir Pazar kurduklarını ifade etti.
"İLK KADIN GİRİŞİMCİLİK BU TOPRAKLAR BAŞLADI"
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise dünyanın yazılı ilk barış antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması’nın imzalandığı yerin Çorum olduğunu dile getirdi. İlk kadın girişimcilerin de Hitit Medeniyeti'ne başkentlik yapmış olan Çorum’da olduğunu aktaran Külcü ''Çeşitli Hitit metinlerinde, kült alanında görev alan bir kadın grubunun olduğu anlaşılmaktadır. Bunlardan tahıl türlerini, özellikle buğdayı öğüterek ekmek yapımı için gerekli unu sağlayan bu kadınlara (Munus Meš Na Arà) adının verildiği ve bu insanların tarih sahnesindeki ilk kadın girişimcilerden olduğu tarihi belgelerde geçen bir gerçektir. Bu bilinçle, binlerce yıl önce yaşayan ilk kadın girişimcilere ithafen "İlk Kadın Girişimcilik Çalıştayı"nın da Çorum'da yapılmasının anlamlı olacağını düşündük. Binlerce yıldır kadınların aktif bir şekilde toplumdaki yerlerini aldıkları bu topraklarda kadınların iş hayatında daha fazla yer almaları ve daha aktif olmaları için de önemli bir adım atıyoruz. Ülkemizde kadın girişimciliğinin gelişmesine yönelik olarak bir takım adımlar geçmişte atıldı, bu açılımlar bugün de devam ediyor. Hatırlanacağı üzere 1990 yılında Türk Medeni Kanunu'nda evli kadının çalışması ve ticarethane açması için gerekli 'koca izni' şartı kaldırılmıştı. Bu adım ile başlayan ve günümüze gelinceye kadar kadın girişimcilerin ekonomik hayatta daha etkin yer alabilmeleri için gerekli birçok adım atılmıştır. Türkiye’de son yıllarda iş kuran kadınların sayısında belirgin bir artış olduğu görülmektedir. Ancak cinsiyete dayalı iş bölümü ile aile içi ataerkil üretim ilişkileri, kadınların ev dışı iş deneyimlerini ve bilgilerini sınırlandırmakta, kadınların sermaye birikimlerini de zorlaştırmaktadır.'' dedi.
Üreten, bağımsız çalışma isteği olan, yenilikçi ve riski göze alan kadın girişimci sayısı da toplumumuzda az olduğunu da söyleyen Başkan Külcü, bu sayının artırılması ve kadınlar içerisinde de var olan bu yeteneğin ekonomiye kazandırılması aklın gereği olduğunu kaydetti. Özgüveni ve kişiliği gelişmiş bireylerin çoğalmasının, demokratik bir toplumsal düzen için de çok çok önemli olduğunu belirten Külcü, ''Tarihsel süreç içinde, iki cins arasında kadının kadınlığına bağlı olarak gelişen iş bölümü, kadın ile erkeklere tamamen ayrı roller biçmiştir. Kadın, maalesef çoğu zaman toplumsal yaşam, kültür, sanat, siyaset, edebiyat ya da bilimde olduğu gibi girişimcilik alanında da ikincil ve bağımlı konumda kalmıştır.'' ifadelerini kullandı.
Çorum Valisi Sabri Başköy de kadının önemine değinerek, girişimci ruhların harekete geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Yönetim tarafından kadına çok büyük önem verildiğine vurgu yapan Başköy, çalıştayın başarılı olması temennisinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz