Kaybolan uçaklar dendiğinde ilk akla gelen fenomen, şüphesiz ki Bermuda Şeytan Üçgeni.
-Hatta bu fenomenle ilgili epeyce ayrıntılı bir yazı geçtiğimiz günlerde
Mynet Trend semalarında görülmüştü.
Bermuda Şeytan Üçgeni'nin dilimize dolanması durumu, 1945 yılında gerçekleşen bu akıl sır ermeyen olayla iyice kuvvetlendi. Çok sevgili Bilgekarınca'nın cümleleri ile aynen aktarıyoruz:
5 Aralık 1945 tarihinde Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait beş uçak “Flight 19” adlı talim uçuşu amacıyla Florida’daki Fort Lauderdale donanma üssünden havalanırlar. Amerikan Hava Kuvvetleri’nde bombardıman amacıyla kullanılan bu beş uçak üs ile gerçekleştirdikleri son temaslarında yönlerini bulamadıklarını bildirirler. Uçakları kurtarmak üzere üsten bir adet arama kurtarma ekibi de havalanmıştır. Fakat gün sonunda tüm bu altı uçaktan hiçbir haber alınamadı.
Amelia Earhart.
Dönemin çok okunan yazarı, feminist, Pasifik Okyanus'unu tek başına geçen ilk kadın pilot! Ölümü de, hayatı gibi efsane oldu... Amelia Earhart, 1937'de Pasifik Okyanusu'nun üzerinde kayboldu.
Electra adlı çift motorlu uçağı ile Papua Yeni Gine'den havalanan Amelia Earhart'ın amacı 30.000 millik bir rotayı tamamlayıp Howland Adası'na inmekti. Uçuşunun 2556. milinde Amelia Earhart'ın kule ile iletişimi kesildi.
Uçağının Pasifik Okyanusu'nda suyun 18.000 fit altında olduğu tahmin edildi: çünkü ne kendisinden ne uçağı Electra'dan bir daha haber alınamadı! Tabii konu Amelia Earhart olunca, komplo teoristleri susmak bilmedi...
Bir teoriye göre, söylemleri hükümet tarafından hoş karşılanmayan Amelia Earhart'ın uçağı füzeyle düşürülmüştü. Başka bir teoriye göre uçağı Nikumaroro'ya (Japonya) çarpmış, kendisi orada açlıktan ölmüştü.
Dünya tarihinde en çok yolcu sayısıyla kayıplara karışan uçaklardan biri ile karşı karşıyayız: Flying Tiger Line.
739 Uçuş numaralı, Lockheed L-1049 Super Constellation model uçak; 1962 yılında California'dan havalandı. 107 kişiyi taşıyan askeri Flying Tiger Line'ın misafirlerinin 93'ü askerler oluşturuyordu; askeri uçak California'dan Vietnam'a doğru yol almaktaydı.
Guam'da yakıt ikmali için mola verdi Flying Tiger Line. Yeniden havalandı, ancak Vietnam'a ulaşamadan bir yerlerde kayboldu. İletişim kesildikten sonra 8 gün boyunca uçağın enkazı arandı ancak ne o 8 günde, ne de üzerinden geçen 53 yılda uçakla ilgili en ufak bir delile ulaşılamadı.
1947'de gerçekleşen bu kayıp olayı, dünyaya on yıllarca konuşulacak bir komplo teorisi miras bıraktı.
Buenos Aires'ten (Arjantin) havalanan BSAA Star Dust isimli uçağın pilotu oldukça tecrübeli bir isim olan Reginald Cook, yardımcısı ise Dennis Harmer'dı. Şili istikametine doğru havalandıktan kısa bir süre sonra uçak kayıplara karıştı. Uçağın kayıplara karışmasını iyice ilginç kılan, bir komplo teorisine sebep olan şey ise tek bir kelimeydi:
STENDEC.
Dennis Harmer, uçakla kulenin iletişimi kesilmeden hemen önce kuleye mors alfabesi ile bu kelimeyi yollamıştı. Bazı görevliler herhangi bir dilde herhangi bir anlamı olmayan Stendec'in, Descent'in (alçalma) anagramı olduğunu öne sürdüler. Tabii komplo teoristleri, bu anagramın bir uzay gemisinin alçalıyor olduğuna işaret olduğunu öne sürmekten de geri kalmadılar...