Gizer: 500 kuruluş arasında Adana’dan 12 firmanın yer alması düşündürücü

Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin...

Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gizer, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında, Adana’dan sadece 12 firmanın yer almasının düşündürücü olduğunu belirtti.
Gizer, “Resmi verilere göre her dört kişiden birinin işsiz olduğu, bir zamanlar sanayinin başkenti konumundaki Adana’da tüm çabamıza rağmen ekonomik göstergelerde hedeflenen sonuca ulaşamamış olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.
ATO Başkanı Ali Gizer, İSO tarafından her yıl gerçekleşen Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine, Adana’dan Advansa Sasa Polyester Sanayi A.Ş. 77., Marsan Gıda San. ve Tic. A.Ş. 136., Temsa Global Sanayi ve Ticaret A.Ş., 149., Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T.A.Ş. 192., Adana Çimento Sanayii T.A.Ş. 203., Artenius Turkpet Kim. Mad.ve Pet Amb. Mlz. San. A.Ş. 204., İsminin açıklanmasını istemeyen bir firmanın 234., Beyteks Tekstil San. ve Tic. A.Ş. 251., Wavin TR Plastik San. A.Ş. 339., Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri San. Tic. A.Ş. 346., Özmaya Sanayi A.Ş. 371., Elita Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. 471. sırada olmak üzere toplam 12 firmanın girdiğini söyledi.
Açıklanan tablonun, geçen yıla oranla Adana firmalarının sıralamada öne geçtiklerini ve geçen yıl 11 olan ilk 500’deki Adana firması sayısının bu yıl 12’ye yükseldiğini ortaya koymasına rağmen, hedeflerden oldukça uzakta bulunduğunu belirten Gizer, “Ekonomik krizin etkilerinin kaybolduğu, büyümenin de beklenen ölçekte gerçekleşmesine karşın açıklanan tablonun göreceli bir gelişmeyi ortaya koymamasından dolayı üzüntülüyüz. Ancak her olumsuzluğun bir fırsata dönüştürülmesi gerektiği düşüncesinden hareketle bu durumu Adana’nın yaşadığı ekonomik sıkıntıların masaya yatırılarak çözüm üretilmesi bakımından bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

ADANA EKONOMİSİ KAN KAYBEDİYOR
Ali Gizer ATO Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Adana ekonomisi, yaklaşık 25 yıldan bu yana kan kaybediyor. Bunların nedenleri de bellidir. Doğu ve Güneydoğu’dan yüz binlerce vasıfsız göç alan Adana, aynı dönemde hazırlanan 5 yıllık kalkınma planlarında, maalesef göç alan iller arasında bile sayılmamıştır. Artan göçe, ekonomik krizler de eklenince işsizlik sorunu hızla büyüdü. 25 yıllık süreçte uygulanan yanlış politikalar, -Türk sanayisinin başkenti- özelliğini elinde bulunduran Adana’yı geçtiğimiz yıl açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu verilere göre, yüzde 26.5’luk oranla, -Türkiye’nin işsizlik şampiyonu- bile yaptı. Adana’nın 12 kuruluşla ilk 500’deki sıralamada sayısal bakımdan üstünlük sağlaması ve birçok firmamızın da sıralamalarda daha öne geçmiş olması kimilerine göre başarı olarak değerlendirilebilir. Ancak aynı listede 1998 yılında 16 Adana firmasının bulunduğu düşünüldüğünde konuyla ilgili olumlu bir şey söylemek mümkün değildir. Adana son 25 yılda kaldıramayacağı bir nüfusun altında ezilmektedir. Bunların üzerine teşvik sistemi ile devlet eliyle oluşturulan haksız rekabet Adana ticaret ve sanayisini tükenme noktasına getirmiştir. Bu açıdan bakıldığında Adana Ticaret Odası olarak bu tablonun Adana’nın yaşadığı olumsuzlukların düzeltilmesi yönünde milat olmasını diliyoruz. Çünkü, uygulanan teşvik, haklı olarak birçok kuruluşun Osmaniye ve Kahramanmaraş gibi komşu illere yönelmesine neden olmuş ve katma değer kaybının yanı sıra istihdam sorununun en üst seviyeye çıkmasına neden olmuştur.Bu konuda başta yeni seçilen milletvekillerimiz olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların birlikte hareket ederek kentin uzun yıllardır yaşadığı sorunların çözümü ve teşvik uygulamalarından kaynaklanan haksızlıkların düzeltilebilmesi için ortak çaba göstermelerini bekliyoruz.”
Yaşadıkları tüm zorluklara karşın İSO tarafından açıklanan listeye girebilme başarısını gösteren 12 Adana firmasının yetkililerini büyük bir içtenlikle kutladığını da belirten Gizer, “Kriz koşullarında giderek daralan başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, iç ve dış pazarları artırabilme gayretine giren Adana firmaları, komşu ülkelerin yanı sıra, Afrika ülkeleri ile ticaret yapabilmenin yollarını bularak büyük bir başarı göstermişlerdir. Bu bakımdan Adana firmalarının faaliyetleri ve fedakarlıkları her türlü takdire layıktır” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz