"Gizli Bilgi Ve Belge Bulundurma" Davası

İZMİR (A.A) - İzmir'deki "gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında okunmasına devam edilen iddianamede, suç örgütünün veri tabanında bulunan ve

İZMİR (A.A) - İzmir'deki "gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında okunmasına devam edilen iddianamede, suç örgütünün veri tabanında bulunan ve F-16'ların teknik taktik ve prosedürlerini gösteren gizli içerikli bir belge için "dışarı sızdırılmamalı" notunun yer aldığı belirtildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, TRT spikerleri Murat Cancanbay ve Oktay Durna tarafından iddianamenin okunmasına devam edildi.

İddianamenin, "Pandora" veri tabanındaki suç örgütüne bilgi ve belge sağlayan Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeliyle ilgili bölümünde, "Komutan bilgi dosyası" isimli hizmete özel gizlilik dereceli dosyanın Başbakan Askeri Başdanışmanlığı Kuruluş Ve Teşkilatının bilgilerinin yer aldığı, "Plan Semineri-2006" gizli klasöründe ise, Türk Hava Kuvvetleri ile ilgili önemli stratejik bilgiler ile "Denetleme heyeti bilgi dosyası", "Plan semineri muhabere tablo, plan semineri sonuç raporu işlem maddeleri" belgelerinin bulunduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

"Başbakanlık resimler" isimli klasörde ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümet yetkilileri ile Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ gibi askerlerin fotoğraflarının arşivlendiği, 9. Üs Servis Güzergahı ve bu güzergahta servis sırasında nöbet tutulan yerlerin gösterildiği fotoğrafların bulunduğu belirtildi.

"Ege Görev Rehberi-Ege ile ilgili her şeyi kapsıyor. Uçakların ülke sınırlarında vurulmamak için kullandıkları giriş çıkış noktaları.(Yunanistan uçaklarını havada durdurmak için Türk F-16'larını bekleme) CAP Bölgeleri. Türk jetlerinin Ege'ye çıkarken kullandıkları profil isimleri ve koordinatları. Çok değerli bir belge. Çok gizli bir belge" notuyla kaydedilmiş "Okuyucu" adlı dosyada da, Türk F-16 uçaklarının ülke sınırlarına giriş çıkış noktaları, CAP Bölgeleri, Türk jetlerinin profil isimleri ve profil koordinatlarının bulunduğu anlatıldı.

-Belgelere "Dışarı sızmamalı" notu düşülmüş-

Bir dosyaya ise "F-16'ları teknik taktik ve prosedürlerini gösteren bir belge. Gizli içerikli bir belgedir. Dikkat edilmeli. Başkalarının eline geçmemeli. Daha önce ortaya çıktığında Amerika ile aramızda sıkıntılı bir dönem oldu. Dışarı sızmamalı" notunun yer aldığı bildirildi.

Reklam
Reklam

Elektronik Birlik Komutanlığıyla ilgili 218 sayfalık dosyanın ise "GES Komutanlığı bilgileri, yeri görevi ve faaliyetleri anlatılıyor. Türkiye'nin çevre ülkelerine ait dinleme faaliyetleri detaylı olarak anlatılıyor. Personel isim listeleri, mevcut imkan ve kabiliyetleri GES Komutanlığına ait hayati öneme haiz tüm gerekli bilgileri kapsamaktadır" başlığıyla kaydedildiği belirtildi.

-Rütbeli askerler de fişlenmiş-

"ByCasus" isimli klasörde yen alan "MEBS (Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı) listesi" dosyasında 283 TSK mensubu rütbelinin ad, telefon, görev yeri gibi bilgilerin yazılı olduğu tabloların bulunduğu, "2008 general amiral kısa listesi HVKK" isimli tabloda ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı üst rütbeli 67 personelin kayıtlarının bulunduğu, klasördeki "Ajanda" belgesinde bir subay ile ilgili "Tüm hava üssünün kendisine muhtaç olduğundan bahsediyor. 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın oğlunun her dediğini yapabileceğini iddia ediyor. MİT, Özel Harp Dairesi gibi yerlerde tanıdıklarının bulunduğunu, hatta PKK ile bile irtibatlı olduğunu söylüyor" şeklinde not düşüldüğü kaydedildi.

Reklam
Reklam

Veri tabanında "Çalışma" isimli klasörde suç örgütüne üye olanların ya da faaliyet gösterenlerin çalışma yöntemleri, hedef askeri personelle ne şekilde ilişki kurulacağı, bu personelden bilgi ve belge temininin nasıl sağlanacağına yönelik taktikler de iddianameden okundu.

Duruşmaya bir saat ara verildi.

Muhabir: Gülcan Kaplan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz