Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Kösekli, şeker hastalığının her 15 kişiden birini etkilediğini ifade ederek, "Son 20 yıldır şeker hastalığının görülme sıklığı giderek artıyor. Önceleri 25-30 kişide bir görülen hastalık, günümüzde her 15 kişiden birini etkiliyor. Orta ve ileri yaş hastalığı olarak bilinen Tip 2 diyabetin çocuklar arasında da görülme sıklığı giderek yaygınlaşıyor" diye konuştu.
Denizli'de yapılan araştırmalarda diyabetin görülme sıklığının yüzde 7.2 olduğunu kaydeden Dr. Kösekli, "Şehir merkezinde yaklaşık 12 bin, tüm Denizli'de 45 bin kişi şeker hastası" şeklinde konuştu.
Şeker hastalığının ağız kuruması, çok su içme, sık idrara çıkma gibi yakınmalarla ortaya çıktığında en az 3 yıllık olduğunu belirten Dr. Kösekli, "Anne, babada veya kan bağı olan akrabalarında şeker hastalığı varsa, şeker hastalığına yakalanma olasılığı artıyor. Düzensiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, boya göre kilonun fazla olması; şeker hastalığı oluşmasında risk faktörleri olarak sayılıyor" ifadelerini kullandı.
Dr. Kösekli, uyarılarda bulunarak, "Kilonuz fazlaysa, ailede şeker hastalığı varsa, yaşınız 35'i aşmışsa, kan şekerine bakılması gerekiyor demektir. Eğer risk faktörünüz fazlaysa, doktorunuz şeker yükleme testi isteyebilir" dedi.
Dünyada ölümlerin en önemli sebebinin damar hastalıkları olduğunu kaydeden Dr. Kösekli, "Diyabet, günümüzde bir damar hastalığı olarak kabul ediliyor. Ayrıca dünyada körlüğün ve ayak kesilmesinin en önemli sebeplerinden biri diyabet hastalığıdır" açıklamasında bulundu.