'Gizli tanık' uygulaması kaldırılsın teklifi

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, gizli tanık uygulamasının kaldırılması için kanun teklifi verdi.

ANKARA (ANKA) CHP'li Acar, TBMM Başkanlığı'na, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik yapılması amacıyla kanun teklifi verdi.

Teklif ile gizli tanık uygulamasının kaldırılması, tanıkların duruşmada açık kimlikleri ile tanıklık yapması, Tanık Koruma Kanunu hükümlerinin duruşma öncesi ve tanıklık görevinin tamamlanmasından sonra devreye girmesi öngörülüyor.

Teklife göre; tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulacak. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilecek. Tanık olarak dinlenecek kişilerin kimliklerinin ortaya çıkması kendileri veya yakınları açısından ağır bir tehlike oluşturacaksa; tanıklık görevi mahkemede yapılıncaya kadar geçecek sürede kimliklerinin saklı tutulması için gerekli önlemler alınacak. Tanıklık görevinin yapılmasından sonra, kişinin kimliğinin saklı tutulması veya güvenliğinin sağlanması hususunda 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümleri uygulanacak.

Reklam
Reklam

-GEREKÇE-

Teklifin gerekçesinde "Sistemi sıkıntıya sokan gizli tanık uygulamasının kaldırılması, kimliğin gizlenmesi başta olmak üzere koruma tedbirlerinin tanıklık görevinin yapılmasından sonra geçerli olması sağlanmalıdır. Kanun teklifi ile de tanıklıkları kendileri veya yakınları açısından ağır bir tehlike oluşturan kişiler ve yakınlarının kimliklerinin tanıklık yapılıncaya kadar saklı tutulması, tanıklık görevinin tamamlanmasından sonra 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerinin uygulanması amaçlanmıştır" denildi.