Gizli tehlike yüksek tansiyon

25 Aralık Devlet Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Arzu Ağca, yüksek tansiyonu olan kişilerin büyük risk altında bulunduğunu ve tuz tüketiminde çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Arzu Ağca yaptığı açıklamada, özellikle ailesinde yüksek tansiyon hikayesi olanlar, 40 yaşından yaşlılar, şişman kişiler, şeker hastaları ve gebelerin daha sık aralıklarla ölçüm yaptırmalarının çok faydalı olacağını belirterek yüksek tansiyonu olan kişilerin sofralarında tuz ve tuzlu yiyecekleri bulundurmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Zaman zaman ense kökünde şiddetli zonklayıcı tarzda baş ağrısı, bulantı-kusma, burun kanaması, uyuşukluk, yorgunluk gibi belirtilerin hipertansiyonun habercisi olabileceğini ifade eden Ağca, "Sodyum alımının artışı ile KB yükselmesi arasındaki ilişki yıllardır bilinmektedir. Toplumumuzda genelde fazla tuz tüketilmektedir. Gerektiğinden 2-3 misli fazla tuz yemekteyiz. Yiyeceklerin çoğunda tabii tuz bulunur. Et, balık, yumurta ve sütte sodyum oranı yüksektir. Bitkisel yiyeceklerde ise azdır. Hazır yiyeceklerde de tuz oranı yüksek olması nedeniyle hastalarımız bu gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır. Hipertansiyonlu kişilerde tuz alımının azaltılması ile KB daha kolay kontrol altına girer. Aşırı tuz içeren özellikle salamura gıdalar, zeytin, turşu gibi yiyecekler yenmemeli, salata tuzsuz yenmeli, pişirmede katılan tuz azaltılmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Sigara ve alkolün de yüksek tansiyon için tehlikeli olduğunu hatırlatan Ağca, "Sigara içilmesi KB'yi yükseltebilir. Ayrıca sigara içen hipertansiyonlu kişilerde koroner kalp hastalığına yakalanma riski, sigara içmeyen hipertansiflere göre yüzde 50-60 oranında daha yüksektir. Ayrıca alkol tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Ağca, tansiyon hastalarının ilaç kullanımında yaptığı hataların büyük bir risk olduğunu da anlatarak, "Hastalarımız bazen komşusu ya da akrabalarının tavsiyeleriyle limonsuyu, sarımsak yiyerek çeşitli yollardan tansiyonunu düzeltmek istiyor. Bunlar geri dönüşü olmayacak hatalara yol açabilir. İlaç kullanımı doktor kontrolü altında yapılmalıdır. Özellikle tansiyon ilaçları kullanan hastalarımız mutlaka ilaçlarına kullandıkları saatlere riayet ederek devam etmelidir" açıklamasını yaptı.
Ağca, yüksek tansiyonlu kişilerin düzenli egzersiz yapması gerektiğinin de altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Egzersizlerden tempolu yürüyüş, yüzme, aerobik yararlı olabilir. Ancak bunlar hafif hipertansiyonlu veya ileri hipertansiyonlu olup da ilaç tedavisiyle düzelmiş hastalarda uygulanmalıdır. En yararlı egzersiz şekli haftada en az 5 gün, günde 20-30 dakikalık tempolu yürüyüşlerdir."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: