**Türkiye gizli hesaplarıyla ünlü İsviçre bankalarının gözdesi oldu. Türkiye’de temsilcilik açan 41 yabancı banka arasında İsviçre bankaları ilk sırada yer aldı. İsviçre bankalarının krizde Türkiye’deki iş hacmi arttı.
**
Yurt dışındaki varlıkların yurda getirilmesini öngören Varlık Barışı projesi ile gündeme gelen gizli zenginler, Türkiye’yi, İsviçre bankalarının gözde ülkesi haline getirdi. Türkiye’de temsilcilik bulunduran 41 yabancı banka arasında 8 temsilcilik ile İsviçre bankaları ilk sırada yer aldı.
İsviçre bankalarının, küresel krize rağmen geçtiğimiz yıl iş hacimlerini artırdıkları belirlendi. Türkiye, bankacılık sektöründe ‘kat bankası olarak’ nitelendirilen yabancı bankaların temsilcilileri aracılığı ile yürüttüğü faaliyetlerin de gözdesi oldu. Küresel krize rağmen, yurt dışındaki bir çok temsilciliğini kapatan yabancı bankalar, Türkiye’deki temsilciliklerini ise kapatmadılar. Tam olarak kayıt altına alınamayan kat bankalarının işlem hacimleri, krizin hakim olduğu 2009 yılında arttığı kaydedildi. BDDK, kat bankacılığındaki hızlı yükseliş nedeniyle, söz konusu bankalar üzerindeki denetimlerini de arttırdı. Ancak tüm tedbirlere rağmen, kat bankalarındaki riskin düşürülmesi konusunda bir ilerleme sağlanamadı.
41 YABANCI BANKANIN TEMSİLCİLİĞİ
Yabancı bankaların, sadece bir ofisten oluşan temsilciliklerinde, rekor İsviçre bankalarında olması ise dikkat çekti. BDDK’nın verilerine göre, 2009 yılı sonu itibariyle Türkiye’de toplam 41 yabancı bankanın temsilciliği bulunuyor. En fazla temsilcilik ise İsviçre bankaları tarafından açıldı. Verilere göre, İsviçre bankalarının 8, Almanya ve Hollanda bankalarının 6’şar, ABD ve İngiltere bankalarını ise 4’er temsilciliği bulunuyor. Diğer temsilcilikler ise dünyanın değişik ülkelerine ait dev bankalara ait.
5 milyarı yakalayan temsilcilik bile var
BDDK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, temsilcilikler aracılığı ile bireysel müşterilere fon satışı gerçekleştiriliyor. Ayrıca, söz konusu temsilcilikler aracılığı ile bankalarda hesaplar açılıyor. Aynı hesaplar bir şekilde, işadamları tarafından yurt dışından bulunan kredi şeklinde Türkiye’ye geri getiriliyor.
Bu yöntemle, firmalar faizleri gider göstererek, ödeyecekleri vergileri daha düşük gösteriyor. Yine temsilciliklerin, gizli hesapların açılması konusunda, müşterilerine yardımda bulunduğu ifade edildi. Temsilciliklerin işlem hacimlerinin Türkiye’deki bazı bankaları bile solladığı bildirildi. Bir yabancı bankanın Türkiye’deki temsilciliği üzerindeki riskin 5 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.
Türkiye’de temsilciliği bulunan İsviçre bankaları
UBS, Unicredit, Unnion Bancaire Privee, Royal Bank of Canada, HSBC Private Bank, Credit Suisse AG, Credit Europe, Bank Julius.