Global borsalar dalgalanıyor

Kritik Merkel-Sarkozy görüşmesi öncesinde global piyasalarda dalgalı seyir sürüyor.

Selçuk Altun /EditörAvrupa Bölgesi borç krizinin gölgesinde kalmaya devam eden piyasalar, ABD’den son dönemde gelmeye devam eden görece olumlu ekonomik verilere, dün yenilerinin eklenmesine karşın günü satışlarla tamamladı.

Avrupa Merkez Bankası’nın Aralık ayındaki 3 yıl vadeli likidite desteğinin Avrupa bankacılık sektöründeki stresi azaltmaya yetmediği endişeleri, Fransa’nın dünkü tahvil ihalesinin piyasalar tarafından çok tatminkar bulunmaması ve Macaristan’a ilişkin artan kaygılar, dün Avrupa borsalarında yüzde 1 civarında kayıplara neden oldu.

Reklam
Reklam

ABD borsaları, beklenenden iyi gelen özel sektör istihdam verisi ve haftaya başlayacak 4'üncü çeyrek bilanço açıklama dönemine ilşkin beklentiler ile dünü daha pozitif bir tabloda tamamladı.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq dün yüzde 0.81, S&P 500 yüzde 0.29 değer kazandı. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 12.283-12.435 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.02 değer kaybı ile 12.415 puandan tamamlandı.

Avrupa borsalarından Almanya yüzde 0.25, Fransa yüzde 1.53, İngiltere yüzde 0.78 değer kaybetti.

Güney Amerika borsalarından Brezilya yüzde 1.38 değer kaybı vardı.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, Asya tarafında düşüşler yaşandığı gözleniyor. Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 98,36 puan (yüzde 1,16) değer kaybederek 8,390.35 puandan kapandı.

ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratları düşüş yönünde hareket ediyor.

Avrupa borsalarının yeni güne küçük düşüşlerle başlamaları bekleniyor.

ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verilerini gözleyen piyasada, açıklanacak güçlü rakamların Avro Bölgesi borç krizine yönemik endişeleri gidermeyeceği beklentileri nedeniyle piyasanın yatay seyir izleyeceği öngörülüyor.

Reklam
Reklam

Analistler, UniCredit'in bedelli sermaye artırımında uyguladığı yüksek iskontonun diğer Avrupa bankaları tarafından takip edilebileceği endişelerine de işaret ediyorlar.

IG Markets, FTSE 100'ün 5, Dax'ın 2 ve Cac-40'ın 3 puan gerilemesini bekliyor.