Global ısınmaya "yeşil" önerisi

ADANA (İHA) - Adana İl Çevre ve Orman Müdürü Nebi Erol Metin, dünyanın global ısınma nedeniyle iklim değişikliği ve çölleşmeyle karşı karşıya olduğunu belirterek, çölleşmeye ve ısınmaya karşı en etkili, basit yöntemin dünyayı daha yeşil hale getirmek olduğunu söyledi.

Metin, erozyon ve ısınmayla mücadele için Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yılda yaklaşık 5-6 milyon adet fidan üretimi planlandığını vurgulayarak, Adana'da biri geçici olmak üzere toplam 4 adet orman fidanlığı bulunduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'deki global ısınma ve çölleşme etkisinin Adana'da da hissedilmeye başladığının altını çizen Metin, "Dünyamız global ısınma nedeniyle iklim değişikliği ve çölleşme gibi çevresel tehditlere karşı hassas duruma gelmiş, bu tehditlerin etkisi ülkemizde daha fazla hissedilmeye başlamıştır. Global ısınmaya ve çölleşmeye karşı en basit ve etkin yöntem, dünyamızı daha yeşil hale getirmek ve fidan dikmektir. Bu amaçla Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yılda 5-6 milyon adet fidan üretimi planlanmaktadır. Adana'da, Köprüköy, Aladağ-Kıcak, Tufanbeyli-Doğanbeyli ve Ceyhan orman fidanlıkları bulunmaktadır. Köprüköy orman fidanlığında üretilen fidanlar belli bir ücret karşılığında satışı yapılırken, kamu kurumlarına ise istek doğrultusunda ücretsiz verilmektedir" diye konuştu.

2005 yılı içerisinde 5.9 milyon adet fidan üretildiğini de belirten Metin, şunları kaydetti:
"2005 yılında Aladağ-Kıcak orman fidanlığında 3.5 milyon, Doğanbeyli orman fidanlığında 3.5 milyon, Ceyhan orman fidanlığında ise 900 bin adet fidan üretilmiştir. Fidanlıklarımızda yalancı akasya, servi, fıstık çamı, harnup, defne, Kıbrıs akasyası, dışbudak gibi türlerin üretimi yapılırken, ayrıca burada üretilen fidanlar tüm çevre ve orman müdürlüklerinin yapraklı orman ağacı fidan ihtiyacı ile Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Adana Orman İşletme Müdürlüğü'nün ise fıstık çamı, Kıbrıs akasyası ve servi fidanı ihtiyacını karşılamaktadır."

Reklam
Reklam