Gmis: İşçi Sayısı Azaldıkçı Iş Güvenliği Risk Artıyor

Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)- GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) işçi sayısının her geçen

Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK, (DHA)- GENEL Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) işçi sayısının her geçen gün azaldığını söyleyerek, "İşçi sayısı azaldıkça iş yerlerinde sorunlar artıyor. İş güvenliği riski artıyor" dedi.
GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, genel merkez yöneticileri ve şube başkan ve yöneticilerinin katılımıyla yapıldı. Toplu iş sözleşmeleri hazırlık çalışmaları, örgütlenme çalışmaları, iş yeri sorunları ve sendikal çalışmalar ile genel gündemin ele alındığı toplantının açılışında konuşan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, "FETÖ Operasyonları kapsamında; TTK’da 15 işçi, 20 memur, toplam 35 çalışanın işine son verildi. Yaklaşık 30 çalışan da açığa alınmış durumda. Ne yazık ki hukuki anlamda savunmalar yapılamıyor. Doğrudan ve dolaylı olarak muhalefet sindiriliyor. Bürokraside kimse sorumluluk almıyor. İşler durma noktasında. Sadece rutin işler yapılıyor" dedi.
Özelleşme konusunda TTK’nın hedef haline getirilmesine karşı 15 Temmuz öncesi yaptıkları eylemlerle birlik, beraberlik ve güçlerini gösterdiklerini hatırlatan Demirci, şöyle devam etti:
"15 Temmuz sonrası özelleştirme söylemi değişti. Milletvekilleri, TTK yönetimi, Bakanlık yetkilileri sendikanın istemediği hiçbir adımı atmayacaklarını açıkladılar. Ancak bizim bekleyecek durumumuz yok. Emeklilikler devam ediyor. İşçi sayısı azaldıkça iş yerlerinde sorunlar artıyor. İş güvenliği riski artıyor. Toplu işçi alımı için şartları zorluyoruz. Toplu işçi alımı için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. 15 Temmuz’dan bu yana Bakanlar Kurulu hep Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında toplandı ve gündem tamamen terör, güvenlik, savaş üzerine oldu. Türk-İş’i de devreye sokarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Cumhurbaşkanı ile görüşmeye çalışıyoruz. Sınırları zorlamaya devam ediyoruz."
Zonguldak'ın göç vermeye ve ekonomik olarak küçülmeye devam ettiğini vurgulayan Demirci, "Türkiye’nin taşkömürü ithalatı artıyor. İthal kömüre fon gelince bizim kömürümüze talep arttı ancak üretimi artıramıyoruz. Türkiye artan dolar kuru nedeniyle ekonomik sorunlar yaşıyor. Türkiye’nin Zonguldak’a, TTK’ya ve üretime ihtiyacı var. Bu sorun sadece Sendikanın sorunu değildir. Zonguldak bir bütün olmak mecburiyetinde. Biz bütün gayretimizle buna çalışıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: