Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde iki ayrı kömür işletmesi bulunmasına rağmen sağlık açısından tam teşekküllü bir ambulansın bulunmadığı, bu durumun da olası bir kazada işçilerin hayatını kaybetmesine yol açtığı bildirildi. Doktoru bulunmayan beldeye en azından tam teşekküllü bir ambulans verilmesi ve yaşanan sorunların çözümü için yeni kuyu açılması istendi. Su sorunu ve TTK’ya yeni kuyu açılmasının önemi de vurgulanırken, yaşanan bu sıkıntıların ortadan kalkması için gereken girişimlerin de yapılmasının şart olduğu belirtildi.
Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) ve Özel Hema Kömür İşletmesi'ni bünyesinde barındıran beldede yaşanacak olası bir iş kazasının ardından yaralı en yakın ilçe olan Ereğli’ye kaldırılıyor. Ciddi durumlarda ise yaralı hastaneye gidemeden yolda hayatını kaybediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, yetkililerden en azından beldeye tam teşekküllü ambulans verilmesi konusunda gereğinin yapılmasını istedi. TTK ve HEMA'nın bulunduğu bölgede yaklaşık 2 bin 500 işçinin 3 vardiya çalıştığını hatırlatan Mutlu, "Burada, sağlık skandalı yaşanıyor. Ne tam donanımlı bir ambulans ne doktor ne hemşire var. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz, çok büyük bir handikabımız var.” dedi.
Yetkililerin iki ağır sanayi kuruluşunun bulunduğu Kandilli'deki sağlık sorununun biran önce çözmesi gerektiğine vurgu yapan Mutlu, kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde, işyeri hekiminin bulunmadığına dikkat çekti.
Maden kazalarında yaralanan işçilerin durumlarının ağır olabildiğini kaydeden Mutlu, "Kolu kopan bacağı kopan yaralanan işçi arkadaşlarımız oluyor. İş kazası geçirince, yeraltından yer üstüne çıkarana kadar belirli bir zaman geçiyor. Yer üstüne çıkıldığında tam donanımlı bir ambulans ve doktorun olmayışı büyük bir handikap oluşturuyor. İki ağır sanayinin bulunduğu ve yaklaşık 2 bin 500 kişinin 3 vardiya çalıştığı işyerinde hekim olmaması büyük bir eksiklik, böyle bir bölgede Ereğli'ye 20 kilometre uzaklıktaki yerde doktor bulunmaması ayrı bir olay. Biz acilen Kandilli'ye bir sağlık istasyonu kurulması, 112 Acil servisin hizmet vermesini istiyoruz. GMİS Armutçuk Şube yönetimi olarak TTK'da ve HEMA'da çalışan işçi arkadaşlarımız adına bu talebimizi yetkililere bir kez daha iletiyoruz." diye konuştu.
YENİ KUYU TALEBİ
GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Armutçuk'ta devlet eliyle ikinci bir kuyu açılması yönünde genel müdürlük nezdinde bir proje üzerinde çalışma yapıldığını ve sonuçlandırılmasını beklediklerini söyledi.
Yeni kuyu ile hem iş ve işçi sağlığı, canlı güvenliği açısından önemli bir adımın atılmasın yanında işçilerin can güvenliğine ne kadar önem verildiğinin gösterilmiş olacağını belirten Mutlu, "Yıllardır TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü bünyesinde çalışan işçi arkadaşlarımızın ve yeraltından çıkan kömürün dışarı çıkarılması için yeni kuyu dediğimiz tek kuyu ile çalışıyoruz. Tabi uzun zamandır buraya ikinci bir kuyu projesi için çalışmalarımız devam ediyor. Sendika olarak işçilerimizin hem iş sağlığı hem işçi ve iş güvenliği açısından burada ikinci bir kuyunun kaçınılmaz olduğunu her fırsatta söyledik ve söylemeye de devam ediyoruz." şeklinde konuştu.
Bin 500'e yakın işçinin çalıştığı Armutçuk Müessesi'nde her gün bin 250 işçinin yerin 600 metre altına indiğini ve tek kuyu ile çalışmanın zor ve tehlikeli olduğunu vurgulayan Mutlu, "Bizim bin 250 civarında işçimiz her gün artı 190 kodundan eksi 600 koduna inerek çalışıyorlar. Allah göstermesin yeraltında meydana gelebilecek herhangi bir tehlike anında işçilerimizi yer üstüne tahliye edebileceğimiz ikinci bir kuyu alternatifimiz yok. Yani göz göre göre bu insanların tehlike de oldukları hayatını biraz daha da tehlikeye atmış oluyoruz. Yetkililerimiz sağ olsunlar bugüne kadar ellerinden gelen çalışmayı sarf ettiler ama bazen her şey istediğimiz gibi başarılamıyor."
"HAVALANDIRMA RAHATLAYACAK"
Açılacak yeni kuyuyla havalandırma sisteminin rahatlayacağına işaret eden Mutlu, şöyle devam etti: "Yeni kuyunun açılması, bölgede bakir alanlardaki 20 milyon tona yakın kömür rezervinin bölgemiz ve ülkemiz sanayisine kazandırılmasına sebep olacaktır. Bu konuda genel müdürlüğümüz ve müessese yetkililerimiz bu kuyu üzerinde gerekli çalışmaları yapıyorlar. Proje çalışmalarını başlattılar ama daha sonuçlanamadı. Biz sonuçlanması için ne gerekiyorsa yapılması taraftarıyız. Kaldı ki sonuçlanamayan çalışmalar yapmanın bir anlamı kalmayacaktır. Bu yüzden, bölgemize acilen bu kuyunun kazandırılması gerektiği düşüncesindeyiz."
Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ayrıca, TTK Kurumu ve Kandilli Belediyesi arasında yaşanan bazı sorunlardan dolayı 3 aydır kurumda içme sularının akmadığını, bir başka damardan bağlanan suyun ise tahlillerinin henüz gelmediği için kullanılamadığını söyledi. Mutlu, son olarak her iki kurumun da kendi arasında anlaşarak sorunu çözmelerini istedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz