GMMO, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı

Gaziantep Makine Mühendisleri Odası (GMMO) Başkanı Başar Küçükparmak, her yıl yanlış kullanım, hatalı montaj, ihmal...

Gaziantep Makine Mühendisleri Odası (GMMO) Başkanı Başar Küçükparmak, her yıl yanlış kullanım, hatalı montaj, ihmal ve bilgisizlik yüzünden yüzlerce vatandaşın soba zehirlenmelerine maruz kaldığını söyledi.
Başar Küçükparmak, yaptığı açıklamada, Gaziantep'te ısınma amaçlı doğal gaz kullanımının yaygınlaştığını, vatandaşların yabancı oldukları bu yakıt konusunda bilgilendirme ihtiyacı duyduklarını belirtti. Küçükparmak, "Yanlış kullanım, hatalı montaj, ihmal ve bilgisizlik yüzünden her yıl yüzlerce vatandaşımız soba zehirlenmelerine maruz kalmaktadır. Kentimizde de geçen yıl tüm uyarı ve tedbirlere rağmen yüzlerce vatandaşımızın sobalardan zehirlendiğini ve ölümlü birçok olayın yaşandığını lütfen unutmayalım. Vatandaşlarımızı soba zehirlenmelerine maruz kalmamaları için uyarıyoruz." dedi.
Küçükparmak, şunları kaydetti: "Hafif bir koku hissedilirse cihaz ve vanası kapatılmalı, cihazın bulunduğu odanın kapı ve pencereleri açılmalı, kokunun devam edip etmediğini kontrol edilmeli, koku kesilir ise cihaz servise kontrol ettirilmelidir. Koku kesilmez ve yoğun olarak devam ederse önlemler alınmalıdır. Önlemler alınmasına rağmen koku kesilmediyse, tüm kapı ve pencereler açılarak ev iyice havalandırılmalı, bütün doğal gaz cihazları ve vanalarını kapatılmalıdır. Daire girişindeki sayaç kapatma vanasını kapatılmalı, ne açmak ne de kapatmak için elektrik anahtarlarına dokunulmamalı, kapı zili kullanılmamalıdır. Elektrikle çalışan her türlü alet, cihaz ve araçlar çalıştırılmamalı, çalışıyorsa kapatılmamalıdır. Kibrit veya çakmak yakılmamalı, sigara içilmemeli, cep ve ev telefonu kullanılmamalıdır. Bu işlemler yapıldıktan sonra ev boşaltılmalı ve dışarıdan GAZDAŞ'ın 187 nolu acil telefonu aranmalıdır."
Bina içinde gaz kaçağı olması durumunda alınacak önlemlere de değinen Küçükparmak, gaz kaçağı fark edildiği anda apartman yöneticisine haber verilmesini ve kapı zilleri kullanılmadan tüm bina sakinlerinin uyarılması gerektiğini ifade etti. Bina girişindeki vananın kapatılmasını, asansör çalıştırılmamasını ve merdiven aydınlatması veya benzeri hiçbir anahtara dokunulmaması gerektiğinin altını çizen Küçükparmak, ortamı havalandırmak için tüm kapı ve pencerelerin açılmasını ve bina sakinlerinin uygun bir şekilde binayı boşaltmalarının sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Sokakta gaz kaçağı olması durumunda alınacak önlemleri de anlatan Küçükparmak, "Çevredeki vatandaşlar uyarılmalı, yakındaki dairelere dışarıdan gaz girişini engellemek için pencere ve kapıları kapattırılmalı, ateş yakılmamalı, sigara içilmemeli, cep telefonu kullanılmamalı, bölgede otomobil çalıştırılmasına izin verilmemeli ve o bölgeye trafik akışı engellenmelidir. Kaçağın bulunduğu yerden uzaklaşılmalı, GAZDAŞ'ın 187 nolu acil telefonu aranmalıdır." diye konuştu.
Küçükparmak, kömür sobalarından çıkan karbonmonoksit gazı sonucu her yıl yüzlerce insanın vefat ettiğini söyleyerek, kullanılan sobanın mutlaka TSE belgeli ve kullanılan kömüründe standartlara uygun olması gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz