Göbeklitepe’de ilginç ayrıntı

İneklerin otladığı Göbeklitepe’nin Müslümanlar için de dini bir yönünün olduğu ortaya çıktı…

Daha önce çalınan binlerce yıllık heykelle uzun süre gündemde kalan 11 bin 500 yıllık Göbeklitepe bu kez farklı bir ayrıntı ile konuşuluyor. Keşfi ile başta dinler tarihi olmak üzere sanattan, arkeolojiye birçok bilim alanının miladını değiştiren buluntuların ilginç bir detayı daha olduğu ortaya çıktı.

Bölgedeki köylü vatandaşlardan edinilen bilgiye göre, uzun yıllar önce bazı köylüler tarafından Göbeklitepe’deki ağacın altında iki yatır olduğu ileri sürüldü. Kısa süre sonra aynı rüyayı birçok kişi görünce ağacın altı “ziyaretgah” olarak kabuledildi.

Reklam
Reklam

Bu olayla birlikte on bin yılı aşkın süre önce dini merkez olan tepe tekrar dini bir kimliğe büründü. Buraya gelen insanlar gerçekleşmesini istediği şeyler için ağaca ipler ve bez parçaları bağlayıp dilek tutmaya başladı. Kimileri ise Fatiha’lar okuyup Allah’tan af diledi.

Ancak bu yarı batıl yarı dini inanışlar birden kayboldu. Bunun nedeni ise Göbeklitepe’nin keşfi oldu. Göbeklitepe keşfedilince insanlar birden o “ziyaret” diye kabul ettikleri ‘kabirlerin’ gerçek olmayacağını düşünmeye başladı. Edinilen bilgiye göre, bölge insanları bir daha ne o ağacı ne de o mezarları daha önce benimsedikleri gibi benimsedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz