Göç Bursa'yı ağır yaraladı - ÖZEL HABER

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, "Bursa'nın yaşadığı iç ve dış göçler ile ani göçün şehirde yarattığı tahribat, orta vadede çözülmesini gerektiren çok önemli bir sorun" dedi.

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, "Bursa'nın yaşadığı iç ve dış göçler ile ani göçün şehirde yarattığı tahribat, orta vadede çözülmesini gerektiren çok önemli bir sorun. Bu yapı stoğumuzdan başlayarak tüm alt yapıyı elden geçirmeyi gerektiren bir sorun" dedi.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Bursa'nın 2023 vizyonunu Bursadabugun.com'a değerlendirdi.

-2023'te nasıl bir Türkiye ve Bursa hayal ediyorsunuz?

-Türkiye'nin yakın siyasi geçmişinde bırakın 10-13 yıl sonrasının planını yapmayı akşamdan sabaha kadar olan süreçte bile plan yapılamıyordu. Özellikle ekonomi alanında akşamdan sabaha ekonomi kurları değişirdi. Ekonomide öngörüleri olan birileri yoktu, çünkü istikrar yoktu. Gerçekten Türkiye'nin orta vadeli bir plan yapıyor olması çok önemli. Bu bölgemizdeki istikrarı gösteriyor. Partimiz son seçimlere girerken 2023 vizyonunu ortaya koydu. Bunu kamuoyu çok güzel bir şekilde algıladı ve cevabını sandıkta verdi. Burada 2023'e giderken Türkiye için istikrarlı büyüme öngörülüyordu. Bu büyüme 2 trilyon dolarlık bir büyüme olarak gerçekleştirilecek. Ona bağlı olarak da kişi başına milli gelir de 25 bin dolara oturacak. İhracat 500 milyar dolara çıkacak. Bu rakamlar çok iddialı rakamlardır. Bunları yaparken bazı şeyler de buna paralel olarak yürüyecek. Bunların başında da eğitim geliyor. Türkiye mesleki eğitimdeki antika yapısını tersine çevirmek zorunda. Yüzde 35-65 seviyesini mesleki eğitim lehine düzeltmesi gerekiyor. Bu Avrupa ülkelerinde de böyle.

Reklam
Reklam

-Ekonomide en çok katma değer sağlayan illerden bir olan Bursa'da 2023'te nasıl bir sanayi öngörüyorsunuz?

-Bursa çok özellikli bir kent. İhracatta Türkiye'nin ikinci büyük kenti. Katma değer üretmede dördüncü kent. Tarihinin yanı sıra Uludağ gibi çok ciddi bir değeri var. Kabul gören sanayi alt yapısı var. Çok kıymetli tarım toprakları var. Bir de bunun üzerine turizm konsepti oturtmaya çalıyor. Bursa'nın yaşadığı iç ve dış göçler ile ani göçün şehirde yarattığı tahribat, orta vadede çözülmesi gereken çok önemli bir sorun. Bu yapı stoğumuzdan başlayarak tüm alt yapıyı elden geçirmeyi gerektiren bir sorun. Tabi bunları tespit ettikten sonra benim idealimde şöyle bir Bursa var: Bursa sahip olduğu değerleri ve alt yapısıyla 2023'te Türkiye'nin ekonomik güç merkezlerinden biri olacak. Bursa'nın bu gücü Türkiye'nin makro ekonomik verisine yansıyacak.

-Bursa hızla ilerleyen teknolojiye sanayi anlamında ayak uydurabilir mi?

-Ar-Ge konusunda yaşanacak gelişmelerde Bursa öncü olacak. Bursa'nın rekabetçi yapısı gelişecek. Ekonomik ve sosyal verilerde Bursa'nın Türkiye'de açık ara önde olacağını düşünüyorum. Bursa'nın artık bir kent envanteri oluşacak. Karar alıcılara; hem merkezi yöneticilere, hem de yerel yöneticilere sunulmak üzere kent envanteri güncel bir şekilde takip edilecek. Kim hangi karar öncesi veriye ulaşmak istiyorsa, o veriye anında güncel haliyle ulaşacak. Bunları artık network olarak Bursa'nın taşıması gerekiyor. Yüksek katma değerli stratejik sektörler var. Bunların başında savunma sanayi geliyor. Bu alanda Bursa tedarik merkezi haline gelecek. Orta dereceli üretim yerine daha teknolojik üretim içeren sanayiye Bursa girecek. Bursa'nın 2023 yılında alt yapısı ve üst yapısı tamamen bitmiş bir görünüme kavuşması gerekiyor. Bu zaman dilimi bunlar için yeterli.

Reklam
Reklam

-Bursa son zamanlarda turizm konusunda ciddi atılımlar gerçekleştiriyor. Bu atılımlar 2023 projelerinin bir parçası mı?

-Turizmde dünyada çok yoğun turist çeken merkezler var. Bursa uluslararası tanınırlık anlamında bu merkezlerden biri olmak zorunda. Bursa bunu hedefine oturtmalı ve gerçekleştirmelidir. Bunun alt başlıklarını çalıştırmalıdır. Bursa'nın mevcut envanterini geliştirerek bir müzeler kenti olması gerekiyor. Bursa tarihi özelliklerini korumuş mu? Çevre hassasiyetini taşıyor mu? Kültürel koruma alanlarını dikkate almış mı? Bunlara bakarak turist kente not verir. Onun hiç farkında olamazsınız. Bu hassasiyetleri turistlere verebileceğimiz bir kent olmamız gerekiyor. Ben bu konuda da özel bir farkındalık oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Bu kenti; topraklarımızı, tarihini ve güzelliklerimizi korumamız gerekiyor.

-Bursa'nın en önemli sorunu olan ulaşımda neler yapılabilir?

-Ulaşım alt yapısı çok önemli. Ulaşım konusunu insan odaklı anlayışla ele almamız gerekiyor. Ulaşım sistemini master planlarına uygun bir şekilde entegre biçimde ele almamız gerekiyor. Şehrin tek merkezden çok merkezde doğru ilerlediği, ulaşım alt yapısının da buna göre entegre edildiği bir yapıya ulaşmamız gerekiyor. Bunu yaparken hava yolu, deniz yolu, bölünmüş yol ve hızlı tren argümanlarını, Körfez geçişi ve İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunun Bursa'ya etkilerini dikkate alacak şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Bölgesel ulaşımı da bu süreçte çözmemiz gerekiyor. Bursa'ya her il kolay ulaşabilmeli.

Reklam
Reklam

-Enerjide Bursa'yı nerede görüyorsunuz?

-Enerji alanında Bursa'nın yenilenebilir enerjilere önem veren, enerji tasarrufunda binalarını yaparken dikkat eden, enerji üretiminde ciddi rakamlara ulaşmış bir kent olmasını arzu ediyoruz. 2023'te Bursa enerjide de söz sahibi olmalı. Çevre bilgi sistemini oluşturmalıyız. Çevresel etkileri hiç tartışmasız çözmeliyiz. Su kaynaklarına çok dikkat etmeliyiz.

-Bursa'nın tarım kenti olma özelliği 2023'te de devam edecek mi?

-Tarım topraklarımızın kullanımı ve verimliliği konusunda Bursa'nın öne çıkan bir kent olacağını düşünüyorum. Tarım potansiyelimizi sosyal alan olarak değil, ciddi bir ekonomik ve ölçek ekonomisine dikkat eden bir alan olarak düzenlemeliyiz. Tarımdan da Bursa'nın ciddi bir katma değer oluşturacağına inanıyorum.

-Üniversiteler konusunda neler söyleyeceksiniz?

-Bursa üniversiteler şehri olmalı. Bursa'nın 2023 yılında en az 5 üniversitesi olmalı. Bu üniversiteler Türkiye ve dünya ölçeğinde ciddi sıralamalara taşınmalı. 15 tane de üniversite kurarsınız ama üniversitelerin içeriğini de çok iyi şekillendirmeniz gerekiyor.

Reklam
Reklam

-Bursa'da yerel yönetimler nasıl olmalı?

-Mesleki teknik eğitimde Bursa çok iyi bir noktada. Bu özelliği ile Bursa Türkiye'nin birincisi olmalı. Bursa'nın iş ve aş konusunda sorunsuz bir kent olması gerekiyor. Eğitim ve sağlıkta mevcut kapasitesini geliştirmeli. İlk ve orta eğitimde nüfus oranını çok iyi düzenlemeli. Kentimiz yerel hizmetler bakımından adil, eşit, yönetilebilir bir kent olmalı. Plan ve proje süreçlerini çok iyi yönetmeli ve planlı bir kent olmalıyız. Sivil toplum örgütleriyle, üniversitelerle çok iyi diyalog halinde olmalıyız.

-Kentsel dönüşümün 2023 sürecine katkısı ne olur?

-2023 Bursası sürecinde kentsel dönüşümler önemli bir rol oynayacak. Deprem riskini yok edecek, yapı stoğunu düzenleyecek yenilenmiş bir kent olarak 2023'e girmek istiyoruz. Bu projeleri hayata geçirirken kentin güvenlik sorunlarını çözmüş, güvenli bir kent olarak Bursa'nın 2023'e damga vuracağını bekliyorum.

-Bursa'da öngörülen 5 milyon nüfus kenti nasıl etkiler?

-Bursa'da beklenen 5 milyon nüfus, yerleşim alanlarını daha yaygın bir hale getirirsek, yeni yerleşim alanlarını oluşturursak sorun olmaktan çıkar. Artık Marmara'da kentlerin birbirine yakınlaştığını görüyoruz. İstanbul ile başlayan Kocaeli, Yalova, Tekirdağ, Sakarya ve Bursa gibi illeri hızlı tren ile birbirine bağlayarak, otoyollarla da bütünleştirerek, deniz ve hava trafiğiyle destekleyerek bu süreç iyi yönetilebilir. Ancak 5 milyon nüfusu dikkate alarak alanları yerleştirmek gerekir.

Reklam
Reklam

Barbaros KOÇANALI- Mesut DEMİR - http://www.bursadabugun.com/

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: