Göcek Tüneli'nden alınan ücretlerden iş adamları ve turizmciler rahatsız

İş adamları ve turizmciler, Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan Göcek Tüneli'nden yapılan ücretli geçişlerin kaldırılmasını istedi.Turgut...

İş adamları ve turizmciler, Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan Göcek Tüneli'nden yapılan ücretli geçişlerin kaldırılmasını istedi.

Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde, 1989 yılında yapımına başlanan ve 8 başbakan ile 13 hükümet eskittikten sonra 2006 yılında tamamlanarak hizmete giren Göcek Tüneli, Antalya ile Muğla'yı birbirine bağlayan karayolu üzerinde bulunuyor. Yılda 1 milyona yakın aracın geçiş yaptığı 960 metrelik Göcek Tüneli, sürekli geçiş ücretleri ile gündemde kalıyor. Halen geçiş ücreti otomobillerde 3 TL, minibüslerde 4 TL olan Göcek Tüneli, ücretli olması sebebiyle turizmciler ve bölge halkının tepkisini çekiyor.

Reklam
Reklam

Daha önce Göcek Tüneli için OGS (Otamatik Geçiş Sistemi) veya KGS (Kartlı Geçiş Sistemi) önerisinde bulunan Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası(FTSO), Fethiye'nin kanaat önderleri ile konuyu masaya yatırdı. 100 kilometrelik Aydın-İzmir karayolundaki otobandan geçiş ücretinin 3,85 TL olmasına rağmen, 960 metrelik Göcek tünelinden 4 TL alınmasının yanlış olduğuna dikkat çeken oda yönetimi, iş adamları ve turizmcilerle gerçekleştirilen toplantıda da aynı şikayetini dile getirdi.

Oda yönetiminden yapılan açıklamada, 11 araçlı bir turizm taşımacısının yılda bu tünele 15 bin TL ücret ödemek zorunda bırakıldığı ifade ediliyor. Göcek tüneli geçiş ücretlerinin indirilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamanın devamında, "Her ne kadar Göcek Tüneli özel sektör tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılmış olsa da denetleyici ve düzenleyici rolü devletin. Tünel geçişleri konusunda bir alt ve üst limitin bulunması gerekmektedir." deniliyor.

Tünel geçiş ücretinin düşürülmesi veya tamamen kaldırılmasını isteyen oda yönetimine iş adamları da destek verdi. Özellikle turizmciler, sezon içerisinde Dalaman Havalimanı'ndan yapılan seferlerin fazlalığına dikkat çekerken, her geçişte ödenen ücretin kendilerini zora soktuğunu belirtiyor.

Reklam
Reklam

GÖCEK TÜNELİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Konu, daha önce de CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan tarafından Meclis'e taşınmış ve bölge halkının mağdur edildiği dile getirilmişti. Arslan, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmasında, turizmden geçimini sağlayan Muğlalıların, Göcek Tüneli ile cezalandırıldığını, geçiş ücretlerinin yürekleri sızlattığını kaydetmişti.

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ DE RAHATSIZ

Göcek Tüneli'nden alınan geçiş ücretleri ile ilgili açıklama yapan AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa da ücretlerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Boğa, açıldığı günden bu yana büyük tartışmalara neden olan Göcek tünelindeki geçişten ücret alınması sebebiyle iktidar milletvekili olarak rahatsız olduğunu kaydetti. Milletvekili Boğa, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun kalkması için seçim döneminden başlayarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduk. Bu tünelin yapılış modeli ve o günün şartlarında bütçeden bir kaynak ayrılamadığından, burası yap-işlet-devret modeli ile yaptırıldı. Hukuki anlamda bu firma ile belli bir süre ile sözleşme yapılmış. Şu anda öngörülen anlaşmanın altında bir ücret alındığı da Ulaştırma Bakanlığı tarafından bize söylendi. O günün şartlarında bu tünelin açılması gerekiyordu. Hukuki şartları var, bugün bu arkadaşa oradan çekil kenara demenin, tünelin kapanması dahil bir sürü yasal şartları var. Türkiye hukuk devletidir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz