Göçerlerin göçü başladı

ARTVİN (İHA) - Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Doğu Karadeniz Bölgesine de göçerlerin gelişleri başladı. Küçükbaş hayvan sürüleriyle yola koyulan göçerler, kilometrelerce yol kat ederek Artvin yaylalarında yer kapmak için yarış haline girdi.

Yaylaların yeşermesiyle birlikte koyun sürülerini otlatmaya götüren göçerler yollara koyuldu. Hopa Cankurtaran dağını ve Borçka Artvin Baraj yolunu kullanarak kestirme yollardan yaylalara giden göçerler, zaman, zaman karayollarını da kullanırlarken, trafikte tehlikeye de davetiye çıkarıyorlar. Artvin, Ardahan yaylalarına sürülerini götürdüklerini ifade edene göçerler, "Yaylarda kar var ama hayvanlarımızın yemi bitti ve paramızda bitti. Ne hayvanlarımız para ediyor, nede para bulabiliyoruz. Bizde zorunlu olarak yaylada karların erimesini bekleyeceğiz. Bu kışın 150 küçük baş hayvan 13 bin ytllik yem yedi. Bir havyan 200 ytl. Gel de havancılık yap, yapabilirsen. Çobanlar sigorta istiyor ne yapacağımızı bizde bilmiyoruz. Karlı yolları aşarak yaylaya çıkıyoruz." dediler.

Reklam
Reklam

Baba mesleğini yaptığını dile getiren Mustafa Altınkaya da," Zor durumda olduğumuz için baba mesleğini yapıyoruz ve zorunlu olarak koyunlar ile gezip tozuyoruz. Her ihtimale karşı yolda kalan kuzu ve acil durumlarda yararlanmak için atları peşimizde götürüyoruz. Yaklaşık 200 kilometre daha yol yapacağız." dedi.