Göçmen kaçakçılığı için Meclis Araştırması istemi

Ankara -AA- CHP, göçmen kaçakçılığının neden engellenemediğinin ve yasadışı göçmenlerin hangi yollarla Türkiye'ye girdiklerinin belirlenmesi, bu kişilerin Türkiye'de barındırıldıkları sürede insan haklarıyla uyumlu koşulların sağlanması için neler yapılması gerektiğinin tespiti için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve arkadaşlarınca TBMM Başkanlığına sunulan gerekçede, ekonomik, sosyal, siyasi, iş bulma ve iltica gibi nedenlerle yaşadığı ülkeyi terk etmek isteyenlerin yasadışı faaliyetlerinin, hem transit ve hem de hedef ülke olarak Türkiye'yi son derece olumsuz etkilediği belirtildi.

Reklam
Reklam

Gerekçede, 2000-2006 yılları arasında 488 bin yasadışı göçmenin yakalanarak ülkelerine geri gönderildiği, yasadışı göçe karışacağından kuşku duyulan 83 bin 771 kişinin de Türkiye'ye girişine izin verilmediği bildirildi.

Gerekçede, 2000-2006 yılları arasında 83 bin 563 yasadışı göçmenin hırsızlık, gasp, kaçakçılık gibi suçlara karıştığı, yasadışı göçmenlerin iaşe, barınma ve sınır dışı edilmeleri için 1999-2006 yılları arasında 12 milyon 693 bin 329 YTL harcandığı ifade edildi.