Göçmen leyleklere 'soğuk' rötar

Afrika'dan Avrupa'ya göç eden leylekler, yağışlı havalar yüzünden İstanbul'da konaklamak zorunda kalıyor. Beykoz Çavuşbaşı civarında...

Afrika'dan Avrupa'ya göç eden leylekler, yağışlı havalar yüzünden İstanbul'da konaklamak zorunda kalıyor. Beykoz Çavuşbaşı civarında yağışların dinmesini bekleyen leyleklerin gökyüzündeki hareketleri seyirlik manzaralar ortaya çıkarıyor.

Baharın gelmesiyle birlikte uzun yolculuğa çıkan göçmen kuşlar soğuk ve yağışlı havalar nedeniyle zorluk çekiyor. Baharın habercisi olarak bilinen yüzlerce leylek, Beykoz Çavuşbaşı'nda mecburi konaklama yapıyor. Rüzgar ve yağmurun etkisiyle uçmakta güçlük çeken beyaz leylekler, Çavuşbaşı sırtlarında havanın açmasını bekliyor. Her yıl mart ve nisan aylarında Afrika Kıtası'ndan Avrupa'ya doğru göç eden binlerce leylek Türkiye üzerinden geçiş yapıyor. Bu yılda aynı güzergahı kullanan leylekler, aniden bastıran kar ve yağmur nedeniyle ilerlemekte güçlük çekiyor.

Reklam
Reklam

Binlerce kilometrelik yolu geçerek İstanbul'a kadar gelen leylekleri hafta başından itibaren etkisini arttıran soğuk ve yağışlı hava olumsuz etkiliyor. Rüzgara karşı kanat çırpmaktan yorgun düşen çok sayıda leylek dinlenmek için şimdilik Elmalı Barajı'nın çevresini tercih ediyor. Havanın ısınmasıyla birlikte leyleklerin dev kanatlarını çırparak havalanması bekleniyor.

Bu arada, sıcak havaların müjdeleyici leyleklerin kuzeye göçü, İstanbul semalarında seyirlik görüntüler de oluşturuyor. Kış mevsiminin sona yaklaşmasıyla güneyden kuzeye göçe başlayan kuşların yolculuğu günlerce sürüyor.

GİZEMLİ YOLCULUK

Her yıl bahar aylarında Afrika Kıtası'ndan yola çıkan leylekler, Türkiye üzerinden Avrupa Kıtası'na ulaşıyor. Yazın bitmesiyle birlikte tersine yolculuğa çıkan leyleklerin bu yolculuğu asırlardır sürüyor. Araştırmalar leyleklerin vücutlarında yeryüzünün manyetik alanını algılayan bir tür pusula olduğunu ortaya çıkarıyor. Bu doğal pusula ile manyetik alanda çizgileri takip edip yol tayini yaptıklarına inanılıyor. Bu özellikleri sayesinde uzun yolculuklarını hiç hata yapmadan tamamlayabiliyor. Daireler çizerek ilerleyen leylekler gökyüzünde de insanlar için seyirlik görüntüler oluşturuyor.
CİHAN | http://www.cihan.com.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: