Göçükten kurtarılan madencilerden inanılmaz açıklama

Mahsur kaldıkları ocaktan 13 saat sonra kurtulan 9 madenci, taburcu edildi. İşçilerden şoke eden bir açıklama geldi.

Zonguldak'ta özel bir maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan 9 işçi, tedavi gördükleri Hastanelerden taburcu edildi. İşçilerden Günbel, "Ölümden döndük' diye madeni bırakacak değiliz. Madenin kapanmasından korkuyoruz. Şu anda bende işsisizlik korkusu başladı" dedi.

Dilaver Mahallesi'ndeki özel kömür ocağında tavan kısmında oluşan göçük nedeniyle mahsur kalmalarından 13 saat sonra kurtarılabilen işçilerden 7'sinin Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi, 2'sinin de Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesindeki kontrolleri tamamlandı. Taburcu edilen işçilerden Ferhat Mankır, hastane çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 14 yıldır maden işçisi olduğunu, göçüğün meydana geldiği ocakta 6 ay önce işe başladığını söyledi.

Reklam
Reklam

Çalıştığı maden ocağında üretimin durdurulduğuna yönelik bilgiye sahip olmadığını anlatan Mankır, "Kapatıldığını gazetelerden öğrendik. Sigortamız yatıyordu. Müfettişler mayıs ayında ocakta incelemelerde bulundu. İncelemeler hakkında bilgimiz yok. Ocağın kapatılmasıyla ilgili bize herhangi bir bilgi verilmedi. Sendikamız yok" diye konuştu.

Mankır, vardiyada 10-12 işçi çalıştığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "İki vardiya halinde çalışıyoruz. Maden ocağında kullandığımız çizme ve elbiseleri kendi paramızla alıyoruz. İşveren karşılamıyor. Yemeğimizi de kendimiz getiriyoruz. Servis ücretimizi de kendimiz karşılıyoruz. Bin 400 lira maaş alıyorum. Kazanın olduğu sırada malzeme çıkartıyorduk. O sırada elektik kesildi. Bir süre bekledik. Daha sonra işçi bir arkadaşımız ana yolun göçtüğünü söyledi. Kazmamızı alarak yukarı çıktı. Göçüğün olduğu yerde biz de tahkimat yaparak kurtulmaya çalıştık. Dışarıda ne olduğunu bilmiyorduk. 2-3 metre ilerleyebildik. Göçüğün ne kadar olduğunu göremedik. Göçüğün arkasından sesler geliyordu. Hava hortumunu kestik hava almak için. Muhabbet ederek 9 arkadaş beklemeye başladık. Morali bozulan 2 arkadaşımız vardı, onlara moral vermeye çalıştık."

Reklam
Reklam

Yeri geldiği zaman iş güvenliğini düşünmediklerini anlatan Mankır, "Yanımız da maskemiz yoktu. Biz madene bir kere alışmışız. Erken emeklilik de kafamızda yer etmiş. İki yıl sonra emekli olacağız. Yeri geldiği zaman iş güvenliğini düşünmüyoruz. Yanlış yapıyoruz. Suç işverende ve bizde var. Kazanın ardından işveren bizi ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu. Şu anda ocakta çalışıp çalışmayacağımız belli değil" ifadesini kullandı.

"Maden ocağında çalışmaya devam edeceğiz"

İşçi Cüneyt Karagünlü de 10 yıldır maden işçisi olduğunu, söz konusu ocakta 5 yıldır çalıştığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çalıştığımız ocağın daha önceden kapatıldığından haberimiz yoktu. Bizim gaz maskemiz bulunmuyor. Ocakta kullandığımız çizme ve iş elbisesini kendimiz alıyoruz. Aldığımız malzemelerin yer altı şartlarında çalışmaya elverişli olup olmadığını da bilmiyoruz. İçeride herhangi bir gaz birikmesi yoktu. Hava akımımız vardı. Bundan sonra kendi başımızın çaresine bakacağız. Gerekirse başka ocaklarda iş arayacağız. Maden ocağında çalışmaya da devam edeceğim."

Reklam
Reklam

Ayhan Günbel ise maden ocağında 4 yıldır çalıştığını, ocaktaki denetimlerin sonuçlarıyla ilgili herhangi bilgisinin olmadığını dile getirdi.

Göçüğün ardından kurtarılmayı beklediklerini işaret eden Günbel, "Göçüğün haber verilmemesiyle ilgili bir şey diyemem. Olayı haber verip vermemeleri onların vicdanına kalmış bir şey. Oradan çıkıp da şuraya haber verin deme şansımız yok. Olay gece oluyor bizim ocaktan çıkmamız ertesi gün saat 16.00'yı buluyor. Bu işlerden ekmek yiyoruz. 'Ölümden döndük' diye madeni bırakacak değiliz. Madenin kapanmasından korkuyoruz. Şu anda bende işsisizlik korkusu başladı. Daha uygun işler olsa orada çalışırız. Sonuçta çalışacağız. 'Kaza oldu' diye eve gidip yatma şansımız yok. Zonguldak'ta başka bir iş yok. Maden ocağında iş güvenliği ve işçi sağlığına uyan özel ocaklar varsa biz hemen oraya çalışmaya gidelim. Varsa biz gitmemezlik yapmayız. Kaza anında gaz maskemiz yanımızda yoktu" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin "Soma faciası gözünüzün önüne geldi mi" sorusunda Günbel, "Bu kazalar son olmayacak. Soma'da oldu, herkes oraya yoğunlaştı. Burada bir kaza oldu, herkes buraya yoğunlaştı. Yarın başka bir yerde olur, dikkatler oraya çekilecek. Bu son olmaz. 40-50 yıldır bu tür kazalar devam ediyor. 50 yıldır değişmediyse yarın da değişmeyecek. Biz, 'sigortamız var mı ve maaşımız yatıyor mu' ona bakıyoruz. İçeride gaz maskesi olsa ne olacak. Sonuçta onun da havası bitecek" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Dilaver Mahallesi'ndeki özel kömür ocağında dün 03.00 sıralarında göçük meydana gelmiş, 9 işçi 13 saat sonra ocaktan çıkarılmıştı. Maden işletmesi yetkililerinin, iş kazasını emniyete bildirmemesi tepkilere yol açmıştı.

(AA)

Anahtar Kelimeler: