Londra Borsasından yapılan duyuruya göre, Lapatinib, bu hastalar için ilk hedefe yönelik ve oral olarak kullanılan tedavi seçeneğidir. GSK Onkoloji ilaç Gelişim Merkezi Kıdemli Başkan Yardımcısı Paolo Poletti, "LAPATINIB, ilerlemiş HER2 (ErbB2) pozitif göğüs kanseri hastarı için son derece önemli bir devrim niteliği taşımaktadır.
Elimizdeki veriler; bu oral kullanımlı, hedefe yönelik ilacın, capecitabine ile birlikte kullanıldığında hastalıkları yeniden nükseden kadınlarda etkili olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor" dedi ve ekledi:
"LAPATINIB'in onaylanması, Ar-Ge bölümümüzün yeni kanser tedavileri bularak geliştirmeye kendini ne kadar adadığını gösteriyor. LAPATINIB'in adjuvan göğüs kanseri ve diğer solid tümör tipleri gibi diğer birçok alanda da üzerinde çalışılarak geliştirilmesi konusunda kararlıyız."
Bu onay, 16 yıldan fazla süredir devam eden 60 klinik çalışma ve araştırmanın sonucudur. Lapatinib, aynı anda iki hedefe birden yönelik çalışır: kanser hücresi çoğalması ve tümör yayılması ile ilişkilendirilen EGFR (ErbB1) kinaz bileşenleri ve HER2 (ErbB2) reseptörleri.
Lapatinib, hedefe yönelik bir tedavi şekli olarak kanser hastalığında etkili olan farklı hücresel süreçlere veya hastalık mekanizmalarına karşı geliştirilmiştir.
Lapatinib iki hafta içerisinde Amerika'da piyasadaki yerini alacak ve oral kullanımlı bir tedavi olduğundan, hastalara kullanım kolaylığı da sağlayacaktır.
LAPATINIB'in Klinik Sonuçları
Bu onay, 399 hasta üzerinde yapılmış Faz III klinik çalışmasına dayanmaktadır. Yapılan çalışmanın sonucunda; ilerlemiş veya metastatik HER2 (ErbB2) pozitif göğüs kanseri hastası olan ve hastalıkları gördükleri trastuzumab ve diğer kanser tedavilerinin ardından ilerleyen kadınlarda, hastalığın ortalama gelişim süresinin, lapatinib ve capecitabine birlikte kullanıldığında 27.1 hafta iken; sadece capecitabine kullanıldığında 18.6 hafta olduğu görülmüştür. Lapatinib ve capecitabine'i birlikte kullanan gruptaki[1] hastalarda, hastalığın ilerleme riskinde %43 oranında azalma görülmüştür.