Gökçeada ekolojik tarıma açılıyor

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'nde organik zeytin, domates, üzüm ve bal üretilecek. Ayrıca adaya organik zeytin yağı ve salça fabrikası kurulacak.

Gökçeada Kaymakamı Haluk Nadir, adada organik tarıma büyük önem verdiklerini belirterek, "İlçemizde 2002 yılında 19 üretici ile organik zeytin yağı üretimine başladık ve o yıl içerisinde 17,3 ton organik yağ ürettik. Gökçeada Birliği adı altında 2003 yılında 15,4 ton organik yağ üretip, bunu Türkiye'nin değişik illerine sattık. Bu zeytin yağımızı beğenen bir Amerikan şirketi de bizden talepte bulundu. Bunun üzerine kaymakamlık olarak adaya organik yağ ve salça fabrikası kurmak için çalışmalara başladık" dedi.

Reklam
Reklam

Eski cezaevinin bulunduğu bölgedeki 2 bin metrekarelik alana fabrika kuracaklarını anlatan Nadir, "1 trilyon 400 milyar liraya mal olacak tesislerin salça bölümünde 60 kişi, zeytin yağı bölümünde de 15 kişi çalışacak. Organik olması sebebiyle normal zeytin yağı ve salçaların fiyatının iki katından satılacak olan bu ürünlere daha şimdiden büyük talep var" diye konuştu.

Kaymakam Haluk Nadir, bunların dışında ekolojik bal ve bağ yetiştiriciliğine de önem verdiklerini ifade ederken, 2003 yılında 57 kişiye bin 200 kovan dağıtıldığını, bu sene ise 63 kişinin organik bal üretimi için kendilerine müracaat ettiğini anlattı.

Ekolojik bağ projesine de temas eden Nadir, 16 çiftçiye 67,5 dekar alanda bağ kurduklarını, tesis edilen bu alanların etrafının kafes telle çevrilerek 18 bin 290 adet bağ omcası dikildiğini kaydetti. Dikimi yapılan bu omcalarda 2005 yılı baharında sofralık ve şaraplık aşı yapılacağını bildiren Nadir, gelecekte ekolojik tarımdan elde edilen ürünlerin büyük önem arzedeceğini dile getirdi.

Reklam
Reklam