Gökçek, Renault’un elektrikli otomobil siparişlerini askıya aldı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Fransa’nın Ermeni soykırımı ile ilgili kararının ardından Fransa’ya tepkilerinin...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Fransa’nın Ermeni soykırımı ile ilgili kararının ardından Fransa’ya tepkilerinin Cezayir anıtıyla sınırlı kalmayacağını söyledi. Gökçek, Fransız markası Renault’dan verecekleri 100 elektrikli otomobil siparişini askıya aldıklarını ifade etti. Gökçek, ayrıca Ankara’da bulunan Paris, De Gaul gibi Fransız cadde isimlerinin de değiştirileceği sinyalini verdi. Gökçek, “Eğer Fransız senatosunda karar onaylanırsa, şubat ayından itibaren neler yaptığımızı daha iyi göreceksiniz. Pek çok etkinliğimiz daha olacak.” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, Sheraton Otel’de düzenlenen Kültür Turizmi Zirvesi Açık Hava Müzesi Türkiye konulu toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Gökçek, yapacakları etkinliklerinin Fransa’ya karşı olmadığını belirterek, “Bu karar sonrasında Fransa’nın hepsini hedef almak yanlış olur. Sarkozy’ye karşı, içimizdeki Fransızlara karşı bir karar. Eğer kalkıp da bir Ermeni katliamıyla suçlanacaksak, böyle bir şeyi kabullenmemiz mümkün değil. Fransızlar sadece Cezayir’de değil Gaziantep’te bile Fransız mezalimi yaptı. Ben eğitimin bir kısmını Gaziantep’te bu mezalimlerini öğrenerek geçirdim. Dünyanın her tarafında Fransa mezalimi var. Karşı atak olarak bunu dünyaya duyurmamız lazım. Cezayir anıtını sembol olarak dikelim istedik. 6 -7 yıl önce bunun bir maketini yaptırmıştık. O maketi Cezayir elçisine vermiştik. O maketi yeniden gündeme getireceğiz. İlk belediye meclisinde gündeme getireceğiz." şeklinde konuştu.
Bu tepkiler için şubat ayının sonunu bekleyeceklerini ifade eden Gökçek, "Şubat ayını beklememizin nedeni, senatonun alacağı karardır. Eğer orada Ermeni konusu onaylanırsa başka tepkiler de vereceğiz. Sivil toplum kuruluşlarına bu konuda önemli görevler düşüyor. Bu olaya tepkisiz kalmak kesinlikle mümkün değil.” ifadesini kullandı.
Gökçek, saygısızlık yapanın karşılığını bulacağını vurgulayadığı açıklamasına şöyle devam etti: “Yıllarca yurt dışından gelen başbakan ve cumhurbaşkanlarını karşıladım. Hiçbirine saygısızlık yapmadım. Ancak Sarkozy’nin Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e yaptığı saygısızlığı da karşılıksız da bırakmadım. Bize düşen en büyük görev Sarkozy’yi bu seçimde göndermek. Fransa’da Ermeniler varsa, Türkler de var, Müslümanlar da var, onların da oyları var.”
Gökçek, Paris elçiliğinin karşısına konulacak anıtın üzerine de bir buton konulacağını, sürekli olarak Cezayir marşının çalınacağını belirtti. Ankara’nın değişik yerlerine ve Paris elçiliğinin karşısına olmak üzere kiosklar konulacağını anlatan Gökçek, bu kiosklarda soykırımı anlatan bilgiler bulunacağını söyledi.
Gökçek, Fransız otomobil markası Renault’dan almayı düşündükleri 100 elektrikli otomobil siparişini de askıya alacaklarını aktararak, “Renault’yla ilgili anlaşmamızı askıya alacağız. Elektrikli 100 aracın siparişini durdurduk. Onları almaktan vazgeçeceğiz. Ayrıca Ankara’daki Fransa’ya ait caddelerin isminin değiştirilmesi için de Büyükşehir Belediyesi meclisinin gündemine getireceğiz. Ancak bunlar için şubat ayının sonunu bekleyeceğiz. Fransız senatosunun kararına göre hareket edeceğiz. İçimizdeki Fransızlar için de bir anıt dikeriz.” diye sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz