Gökova Körfezi'ndeki Kum Köpek Balıkları Izleniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen "Türkiye'nin

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi" Projesi kapsamında, Gökova ÖÇK Bölgesi'nde kum köpek balığı izleme çalışmasının ilk etabı tamamlandı.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Su Ürünleri Fakültesi ekiplerince Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında bu yıl içinde Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde yürütülen kum köpek balığı izleme çalışmasının ilk etabında 80 birey gözlemlendiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Çalışmalar sonucunda, bölgedeki ekosistem açısından çok önemli bir yere sahip bulunan ve insana zarar vermeyen kum köpek balıklarının varlığının pek çok faktör tarafından tehdit altında bulunduğu belirtildi.

Haziran ve temmuz aylarında Boncuk Koyu'nda yapılan izleme faaliyetinde 50 serbest dalış gerçekleştirildiği, bu dalışlarda tek tek veya küçük gruplar halinde olmak üzere 43 kez kum köpek balığı gözlemi yapılırken, tüm çalışma döneminde 80 birey gözlemlendiği ifade edildi.

Gökova Körfezi Boncuk Koyu'nun, kum köpek balığı olarak bilinen "Carcharhinus plumbeus" türü için önemli bir bölge konumunda bulunduğu vurgulanan açıklamada, yapılan çalışmalarda bölgenin özellikle yılın belirli dönemlerinde köpek balıklarının ağırlıklı olarak mayıs-haziran ayları arasında üreme ve çiftleşme amacıyla bu koyu kullandığını gösterdiği bildirildi.

-Projeyle tehditlerin önlenmesi amaçlanıyor-

Açıklamada, proje ile tehditlerin önlenmesinin amaçlandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Bölgedeki ekosistem açısından çok önemli bir yere sahip olan ve insana zarar vermeyen kum köpek balıklarının özellikle Boncuk Koyu'ndaki varlığı, su altı tüfeği ile avcılık da dahil olmak üzere yasa dışı balıkçılık, katı atıklar, özellikle teknelerden bırakılan pis su ve sintine nedeniyle oluşan kirlilik gibi pek çok faktör nedeniyle tehdit altında bulunuyor. Bu tehditler, Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla önlenmeye, böylece ekosistemin korunmasına çalışılıyor."

Reklam
Reklam

Muhabir: Durmuş Genç

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: