"Göktürk-2, Tersine Beyin Göçünü Tetikleyecek"

İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Göktürk-2'nin uzaya gönderilmesine ilişkin, "Bundan böyle yalnızca

İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Göktürk-2'nin uzaya gönderilmesine ilişkin, "Bundan böyle yalnızca yurt dışındaki Türkler değil, Hintlisi, Avrupalısı nitelikli birçok insan Türkiye'ye gelmek isteyecek" dedi.

Aslan, AA muhabirine, Türkiye'nin ileriye dönük olarak Göktürk-2'nin dışında, radar uydusu, haberleşme uyduları ve deneysel uydular planladığını, 10 yıl içinde kendi uydusunu uzaya gönderir konuma gelmeyi hedeflediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Tüm bu gelişmelerin tersine beyin göçünün yanı sıra yabancı bilim adamları ve uzmanların Türkiye'yi tercih etmesinde etkili olacağına işaret eden Aslan, şöyle devam etti:

"Beyin göçüne baktığımızda özellikle Amerika'ya, kısmen de Avrupa'ya bir gidiş var. İnsanlar genellikle en üst düzeyde katkıyı neresi yapıyorsa oraya gidip katkı sunmaya meyilliler. Biz ülke olarak dışarıdan gelen insanlara ne sağlıyoruz, hayat şartları, teknoloji olarak ne sunuyoruz - Çalışma ortamımız, projelerimiz ne, ne geliştiriyoruz - Bunları sorgulamamız lazım. İşte Göktürk-2'nin bir özelliği de Türkiye'de bu türlü bir altyapının oluşumuna öncülük etmiş olmasıdır. Bundan böyle yalnızca yurt dışındaki Türkler değil, Hintlisi, Avrupalısı olsun nitelikli birçok insan Türkiye'ye gelmek isteyecek."

-Kendi uydusunu yapabilen ülke-

Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk ise Türkiye'nin 2023 vizyonunda uzay ve havacılık alanlarının önemli bir yer işgal ettiğini, bunun tersine beyin göçünü tetikleyici etki yapacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Göktürk-2 uydusu ve sonrasında atılacak adımlarla çok büyük gelişme sağlayacağını dile getiren Çabuk, "Rasat uydusu ve Göktürk-2 uydusuyla Türkiye bağımsızlık yolunda önemli bir adım atmıştır. Gelecek yıl iletişim uydusu olarak fırlatılacak Türksat 4A, hemen sonrasında 2014 yılında gönderilecek Türksat 4B uydularıyla ülkemiz Çin'den İngiltere'ye kadar alanda iletişim uydularının işletmeciliği konusundaki yerini perçinleyecektir" dedi.

Türksat tarafından yapımı planlanan Türksat 5 uydusuyla birlikte Türkiye'nin artık uzay alanında kendi uydusunu yapabilen bir konuma geleceğini, çok sayıda araştırmacıya kapılarını açacağını dile getiren Çabuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar bu alanlarda çalışan araştırmacı insan kaynağının bir kısmı, Türkiye'de yeterli araştırma altyapısı olmadığı için yurt dışına gidiyordu.

Artık Ar-Ge personelini yetiştirebilecek öğretim üyelerine, araştırıcılara sahip olduğumuz gibi laboratuvar imkanlarımız da genişliyor. Bu imkanlar sayesinde pek çok genç araştırmacı uzay ve uydu teknolojileri alanlarında çalışmalara başladı.

Reklam
Reklam

Üniversitelerin ilgili bölümlerinde oldukça başarılı lisansüstü çalışmalar ve araştırma projeleri yürütülüyor. Benim beklentim Türkiye'de tersine beyin göçünün başlayacaktır. Bu süreç çok hızlı şekilde gerçekleşmeyebilir ancak bir çok değerli bilim insanı, Türkiye'ye gelmek için arayış içine girecektir."

Muhabir: Gökmen Şireci / Tolga Albay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: