Gölbaşılı Hurma Üreticileri Dertli

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Karaburun köyündeki hurma üreticileri, ürünün para etmemesi nedeniyle zor günler yaşadıklarını...

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Karaburun köyündeki hurma üreticileri, ürünün para etmemesi nedeniyle zor günler yaşadıklarını ve bu nedenle sıkıntıda olduklarını belirtti.

Karaburun köyünde hurma yetiştiren Hayri Evgin, yetiştirdikleri hurmaların pazar payının olmaması ve para etmemesi nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek şunları söyledi:

"Hurmalarımız bu bölgede hoş koku olarak, dayanıklılık olarak ve kalite olarak daha güzel yetişiyor. Ama hak ettiğimiz ölçüde satışını yapıp para kazanamıyoruz. Son üç yıldır hurmanın toptan kilo fiyatını 70 kuruşa satıyoruz, üstelik veresiye veriyoruz. Ben yaklaşık olarak 12 dönüm arazimde yıllık 20 ile 25 ton arası hurma hasadı elde ediyorum. Elime geçen para ise 15 bin TL. Bu parayı da zamanında alamıyoruz. Geçen yıl satışını yaptığım hurma hasadından 15 bin TL para almam gerekirken, tüccarların bana verdiği para sadece 4 bin TL. Biz bu köyde yaklaşık olarak 20 aile hurma yetiştiriyoruz. Devletimizden destek istiyoruz. Önümüz kış malum ağaçlarımızı sigortalatmak istiyoruz ama sigorta pahalı olduğu için yaptıramıyoruz. Kışın don vuruyor çoğu bahçe sahibi hurmaları çöpe döktü. Artık tüccarın insafına kaldık, kalan parayı ne zaman verir; 2 ay sonra mı yoksa gelecek yıllar içerisinde mi bilemiyoruz. Yetkililerden isteğimiz nasıl ki fındık, fıstık üreticilerine destek veriyorlarsa bize de destek versinler."

Reklam
Reklam

Daha sonra konuşan hurma üreticisi Ethem Ekiz de, "Hurmalarımız hem kaliteli hem de dayanıklı... Bölgemizde 5 veya 10 bin ton arasında yetişen hurmamızın pazar payı çok az. Yetiştirdiğimiz ürünün satışından para kazanamıyoruz, yetkililerden yardım istiyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz