Gölcük'te 'tularemi' salgını

KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nin Gölcük İlçesi Saraylı Kalıcı Konutları'nın bulunduğu bölgede baş gösteren ve 'Avcı' hastalığı olarak bilinen 'Tularemi' nedeniyle 4 kişinin hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Hayvan leşlerinin kaynak sularına karışması nedeniyle insanlara geçtiği öğrenilen Tularemi hastalığının bazı kişilerde görülmesi nedeniyle kalıcı konutlarda ikamet eden yaklaşık 3 bin kişi tedirgin oldu. Boğazlarda şişme, yüksek ateş ve yorgunluk şikayetleri ile Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, SSK İzmit Hastanesi ile Kocaeli Devlet Hastanesi'ne çok sayıda kişinin başvuruda bulunduğu ve yapılan kontroller sonrasında bu kişilerde Tularemi hastalığının görüldüğü belirtildi.

Reklam
Reklam

Hastalığa yakalanan Ayzuhan Mutay, Fatma Soylu, Nevzat Zengin, Sabri Soy, Şaban Kirazoğlu ve Kemal Karaman, belirtilerle birlikte sağlık kuruluşlarına başvurduklarını ve Tularemi hastalığına yakalandıklarını öğrendiklerini söylediler. Vatandaşlar, "Bu hastalığın bize kaynak sularından geçtiğini düşünüyoruz. Hayvan leşlerinin kaynak sularına bulaşması nedeniyle hastalandık. Biz güvenli olduğu için kaynak sularını kullandık fakat hastalandık. İyileşmek için iki hafta boyunca tedavi gördük. Saraylı'da oturan çok sayıda kişi bu hastalığa yakalandı. Bu, salgın bir hastalıksa bölgenin biran önce karantina altına alınması gerekiyor. Ayrıca yetkililerin hastalık için alınacak tedbirler konusunda bilgi vermesi lazım" dediler.

Salgın şeklinde artan hastalık sonrasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Bölümü ile Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Saraylı Kalıcı Konutları'ndaki çeşmelerden ve kaynak sularından tahlil için su örnekleri alarak, hastalıkla ilgili inceleme başlattı. Bu arada Saraylı'da bulunan cami hoparlöründen de kaynak sularının kullanılmaması yönünde anonslar yapılarak vatandaşlar uyarıldı.

Reklam
Reklam

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise, hastalıkla ilgili olarak yaptıkları açıklamada, Tularemi hastalığının Avcı hastalığı olarak bilindiğini ve pek sık görülmediğini kaydederek, "İnsandan insana bulaşmayan bir hastalık. Hastalık fare, sıçan, sığır, kedi ve köpek gibi hayvanların dışkılarının veya ölülerinin suya karışması sonucu ortaya çıkıyor.

Hastalığın görüldüğü yerlerde vatandaşların suları kaynatarak içmeleri, sebze ve meyveleri ise temiz bol su ile yıkamalarını öneriyoruz" diye konuştular.