"Gönül Elçileri Projesi"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, şu anda Türkiye'nin; çocukların devlet koruması altında olduğu kurumlardaki hizmet kalitesi bakımından

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, şu anda Türkiye'nin; çocukların devlet koruması altında olduğu kurumlardaki hizmet kalitesi bakımından Avrupa'dan kat kat daha önde olduğunu söyledi.

Asan, Aksaray Kültür Merkezi'nde düzenlenen Gönül Elçiler Projesi Tanıtım Toplantısı'nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2 yıl önce kurulan çok genç bir bakanlık olduğunu ifade etti.

4 ayrı bakanlığın birimlerinin tek bir bakanlığın çatısı altında toplandığını belirten Asan, 2 yılda çok önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Bu çalışmalar arasında yer alan "Gönül Elçileri Projesi"nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatıldığını anımsatan Asan, o günden itibaren 316 bin 234 kişinin Türkiye genelinde gönül elçisi olarak, çalışmalara destek verdiğini kaydetti.

Tarihe bakıldığında Türk kültüründeki yardımlaşmaya dair çok sayıda örneğe rastlanacağını ifade eden Asan, "Bu proje çok başarılı bir şekilde yürüyor. Bu, aslında bir üst şemsiye proje. İçinde birçok çalışmayı barındırıyor. Ancak bizim ilk çıkış projemiz Koruyucu Aile Projesi oldu" dedi.

-Koruyucu aile başvuruları arttı-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ana sloganının "önce çocuk" olduğunu, bu nedenle işe çocuklardan başladıklarını anlatan Asan, şunları kaydetti:

"Devletin koruması altındaki çocuklarımızın ihtiyaçlarını analiz ettiğimizde şu ortaya çıktı; eskiden bu tür hizmet kuruluşları çok bakımsızdı. Şu anda hizmet kalitesi bakımından Avrupa'dan bile kat kat daha öndeyiz. Özellikle 'sevgi evi' ve 'çocuk evi' modelimize baktığımızda, buralarda kalan çocuklarımıza kalite ve hizmet açısından çok yüksek standartta hizmet götürüyoruz. Ancak eksik olan bir şey var; o da bir aileye ait olma duygusu. Bu çok önemli. Çünkü özellikle 0-6 yaş grubu çocuklar bir aileye ait olma duygusunu hissedemezlerse, gelişim açısından çok geride kalıyorlar. Bunların başında da zihinsel gelişim geliyor. Zihinsel gelişim açısından diğer çocuklardan geride kalıyorlar. 0-6 yaş grubundaki çocuk isterse yaşadığı yer saray olsun, bir ailenin yanında olması gerekiyor. Bizim korumamız altındaki çocukların birçoğunun ailesi da var. Ancak o aile, işlevini yerine getiremiyor, çocuk ihmale ve istismara uğradığı için korumaya alıyoruz. Kendi ailesine döndüremediğimiz çocuklarımızın mutlaka başka bir ailenin yanında bakılması gerekiyor. Bu da koruyucu dediğimiz model ile mümkün oluyor."

Reklam
Reklam

Asan, bu uygulama ile çocukların aile sıcaklığını yaşayabildiklerine dikkati çekerek, kampanyalarını koruyucu aile uygulaması ile başlattıklarını ve son derece verimli olduğunu ifade etti.

Türkiye'de bu kampanya başlatılana kadar sadece bin 771 kişinin koruyucu aile olmak için başvurusu olduğunu vurgulayan Asan, "Bizim bu kampanyayı başlatarak yaptığımız toplantı ve tanıtımlarla 3 ay içerisinde 2 bin 60 başvuru oldu. Biz 3 ay içinde bu rakama ulaşırken, yıllar yılı ancak bin 771 olmuş. Kampanyanın çok güzel bir etkisi oldu" diye konuştu.

-Gönül Elçileri ile ikinci proje-

Gönül Elçileri ile birlikte yeni bir projeye daha adım atacaklarını belirten Asan, söz konusu projenin geçmişte eğitim imkanı bulamamış kadınlara yönelik olacağını söyledi.

Asan, geçmişte erkeklerle kadınlar arasında okullaşma oranında ciddi farklar olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bugün bu sorun çözülüyor. Ancak geçmişte eğitim fırsatı yakalayamamış kadınlar için de bir şeyler yapmalıyız. Okuma-yazma kurslarından bahsetmiyorum. Onu çoktan aştık. Ben şimdi kadınları yaşı ne olursa olsun lise mezunu yapmaktan bahsediyorum. Eğitimin yaşı olmaz. Bu, kadınlarımızı meslek lisesi mezunu etme projesidir. Kadınlarımız için kurslar düzenleyeceğiz. Eğitim fakülteleri ve belediyeler de bize yardımcı olacaklar. Açılacak kurslarla herhangi bir branştan kadınlarımızı meslek lisesi mezunu yapmak istiyoruz."

Reklam
Reklam

Gönül Elçileri Projesi'nin Aksaray'daki yürütücüsü Vali Selami Altınok'un eşi Gülhan Altınok ise yaptığı sunumda, projenin ilde yoğun ilgi gördüğünü, düzenledikleri toplantılar ve ziyaretlerden çok olumlu sonuçlar aldıklarını bildirdi.

Muhabir: Ersin Altınsoy

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: