Gönüllü kan bağışı

Cuma Günü Atatürk Parkında Kan Verme Rekorunu Kıralım

Sevgili okuyucularım bu hafta sizlere Kan bağışlamanın önemi ve faydalarından bahsetmek istiyorum. Milyonlarca insan, hayatını kanlarını özgürce ve hiçbir karşılık beklemeksizin bağışlayan tanımadığı insanlara borçludur. Ancak, dünya nüfusunun çok büyük bir kısmı güvenli kana ulaşamamaktadır. Türkiye'de yılda yaklaşık 6 yüz bin kişiden gönüllü kan bağışı toplanıyor. Bunun da yaklaşık %20'si sürekli kan bağışçıları tarafından sağlanıyor. Çoğu ülkelerde gönüllü kan bağışı kana ihtiyacı olan hastaların ailelerinden ve arkadaşlarından sağlanmaktadır. Tüm bilimsel veriler dikkate alındığında, gönüllü karşılıksız kan veren bağışçılar güvenli kan kaynağının esas kısmını oluşturmaktadır. Çünkü onların potansiyel olarak HIV, hepatit virüsleri gibi kan yoluyla bulaşan enfeksiyonları alıcılarına bulaştırma riski çok düşüktür. Bu nedenle Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü bu isimsiz kahramanlara ithaf edilmektedir.

Reklam
Reklam

Uzmanlara göre kan vermenin insan sağlığı üzerindeki birçok olumlu etkisi vardır. Kısaca bunlara bakacak olursak; Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulmasına, verilen kanın yerine anında vücutta genç hücreler dolaşıma katıldığı için, bağışçının daha dinç ve canlı olmasına, Kandaki yüksek yağ oranının düşmesine, Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesine ayrıca Kan bağışının kalp krizi ihtimalini %90 azalttığı da bilinmektedir.

Kızılay Adana Şubesi, 8 Haziranda 25 bin kan bağışı toplayarak Hindistan'ın Mumbai şehrine ait olan dünya rekorunu kırmak istiyor. Kızılay Şube Başkanı Ramazan Saygılı, 8 Haziran Dünya Kan Verme Günü'nde vatandaşları rekor için kan vermeye çağırdı. Kampanyaya çağrının ‘Kan ver hayat kurtar kahraman ol', ‘Biz Adanalıyız, kan portakal meyvemiz yardım sever milletimiz' sloganlarıyla başlatıldığını kaydetti.

Belediye Başkanımız Kazım Özgan ise bu kampanyaya büyük destek verip bu rekorun kırılmasında ilçemizin katkısının büyük olacağını, hatta Adana Valimizin Başkanlığında yapılan toplantıda, cuma günü en çok kanı toplayan İlçenin Kozan olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

8 Haziran Cuma günü Atatürk Parkında festival havasında kan verme günü etkinliği düzenlenecek. O gün ikramlar, eğlenceler ve daha birçok sürpriz, kan vermek isteyen vatandaşlarımız için seferber edilecek. Şehrin muhtelif yerlerinden kan verip kampanyaya destek olmak isteyen vatandaşlarımız için otobüsler kaldırılacak.

Biz ya da bir yakınınız… Veya bir başkası... Örneğin dünyaya gözlerini yeni açmış, henüz hiçbir şeyden habersiz bir bebek... Daha okula bile başlamamış, minik bir yavrucak… Nişanı yeni yapılmış ve düğün hazırlıkları içinde olan genç bir kız... Bir kaza oldu, ya da bir hastalığa yakalandı. Hasta yatağında bir damla kana acil ihtiyacı olan ve kısa bir sure içerisinde bulunamaz ise tüm umutları, yarınları bitecek olan birini, hayata, dostlarına hoşçakalın diyebilecek bir fırsatı bile olmayan birini düşünebiliyor musunuz? Sizleri bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum! Toplumumuzda bir damla acil kana ihtiyacı olan, yarına umutla bakmak ve gülmek belki de tekrar eskisi gibi mutlu olmak isteyen birçok insan var. Acil kan ihtiyacı olan insanlara yardım etmek için lütfen duyduğunuz anons ve ilanları önemseyin! Çeşitli yerlerde kurulan kan alma istasyonlarına uğrayarak gönüllü kan verip bir canın kurtulmasına vesile olmanın mutluluğunu yaşayın. Yarınlara umut olun. Can verin. Hayat verin! Bir yaşamın umudu olun!

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz