Milyarlarca yıldır varlığını sürdüren ve uzun süredir insanoğluna ev sahipliği yapan gezegenimiz, yine insanlar tarafından ilk günden bu yana talan edilmektedir. Bu talan giderek artarken, bunların önlenmesi adına da çeşitli faaliyetler yapılmaktadır. Her yıl 22 Nisan'da kutlanan Dünya Günü de bu amaçla kabul edilen günlerden biridir ve Dünya Günü'nde çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla çeşitli organizasyonlar yapılmaktadır. Dünya Günü ilk olarak 22 Nisan 1970 günü kutlansa da, insanoğluna ev sahipliği yapan bu gezegenin değişimi ilk insandan bu yana devam ediyor.
İlk insan toplulukları avcılık ve toplayıcılık ile hayatta kalmaya çalışıyordu. Göçebe bir yaşam biçimi sürdüren ve soylarını devam ettirebilmek için belirsiz aralıklarla yer değiştiren insanlar bu değişimleri coğrafi koşullar, doğa olayları, ihtiyaçlar gibi çeşitli faktörlere göre gerçekleştiriyorlardı. Sonraları Neolitik Devrim ya da Tarım Devrimi'nin gerçekleşmesi ile insan toplulukları ilk kez tarımla uğraşmaya başladı ve yerleşik hayata geçmeye başlandı. Bu dönemin başlangıcı ve devamında topluluklar yerleşik düzene geçiş yaparken, bütün bunlara rağmen bugün bile avcılık ve toplayıcılıkla uğraşan, geçinen topluluklar bulunmaktadır. Tarım beraberinde yerleşik düzeni getirirken, böylece toplayıcılık dönemindeki küçük topluluklar büyümeye başladı. Böylece yerleşik yaşam alanları genişledi ve ilk kentler ortaya çıktı. Bu geçiş sadece göçebeliği değil, yönetim biçimlerini ve daha pek çok şeyi de değiştirirken, mülkiyet kavramının ortaya çıkmasına da neden oldu. Yine devletler, savaşlar, teknolojik gelişmeler de yerleşik hayata geçişle birlikte insanoğlunun hayatına giren gelişmeler oldu.
İnsanlar kendilerini geliştirdikçe, hayatlarını kolaylaştıracak icatlar ortaya koymaya başladı. Kendi hayatını kolaylaştırmaya uğraş veren insanlar, diğer taraftan yaptıkların hamlelerin gezegenimize ya da insanlığa olan etkilerini göz ardı etti. Bunun sonucunda çeşitli sorunlar ortaya çıktı ve bugüne geldiğimizde bu sorunların her yıl arttığını görmekteyiz. Dünyayı etkileyen çevresel sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Görüldüğü üzere dünyamızı etkileyen çevresel faktörlerin bir kısmı doğal sebeplerden ortaya çıksa da, pek çoğunda insanların payı oldukça büyüktür. Buna dikkat çekmek için ise 22 Nisan'da Dünya Günü kutlanmaktadır. Dünya Günü fikri ilk olarak 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) San Francisco şehrinde ortaya çıktı. UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından çevresel tehditlere dikkat çekmek adına bir gün düzenlenmesi fikri önerildi. McConnell bu fikri için gün önerisini ise 21 Mart (Ekinoks - Gece gündüz eşitliği) gününü önerdi. Fakat sonraları çevresel sorunlara büyük bir kamuoyu desteğiyle tepki gösteren ilk hareket Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları gerçekleştirildi. Yaklaşık 20 milyon insanın katıldığı kutlamalarda birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlandı.
Google, her ülkedeki önemli olaylar karşısında kullanıcılarına küçük jestler yapmaya devam ediyor. 22 Nisan Dünya Günü'nün ne kadar önemli bir gün olduğu dünyanın en fazla kullanılan arama motorunun da malumu ve Google Dünya Günü için bir değil, üç doodle birden hazırladı. Bugün Google'ı kullanırken karşınızı her seferinde farklı doodle çıkmasına şaşırmayın.