Google Çin’de sansürlendi

Çinli yetkililer dün Google servislerini ülke çapında engelledi. Fakat an itibariyle Google yeniden Çin’den erişilebilir durumda.

İnternet konusunda tutucu tavrıyla bilinen Çin Hükümeti, dün sürpriz bir şekilde Google’ı sansürledi. Sabah saatlerinde Google’da arama yapmaya çalışan Çinli kullanıcılar siteye erişemediklerini gördü. Üstelik sansür Google’ın Gmail gibi diğer servislerini de etkiledi ve kullanıcılar bu servislere de erişemedi. Google, bunun üzerine resmi bir açıklama yaparak kendi sistemlerinde bir sorun bulunmadığını duyurdu ve Çin’in güvenlik duvarı tarafından engellendiklerini belirtti.
Çinli yetkililer ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmazken yaklaşık 12 saatlik sansür bugün kaldırıldı. Google, tüm servislerinin Çin genelinde yeniden kullanılabilir olduğunu dile getirdi. Sansürün neden yapıldığı ve neden kaldırıldığı halen bilinmiyor.
Bazı kaynaklar Çin’in bu hamlesini Komünist Parti Kongresine bağlıyor. Perşembe günü başlayan kongre ile ilgili ülke dışına bilgi akışını engellemek isteyen hükümetin böyle bir karar aldığı iddia ediliyor. Ancak sansürün kısa sürede kaldırılması ilginç bir hamle oldu. Bakalım Çin’de yeni gelişmeler yaşanacak mı…

Reklam
Reklam

[**

**](http://www.scroll.com.tr/96354/applea-eski-calisandan-sert-sozler/)