Akıllı gözlükler çıktığında, gelecekteki teknolojinin müjdesi olarak nitelenmişti.
Ama heyecan yaratarak İngiltere piyasasına sürülen Google Glass, 7 ay sonra teknoloji çöplüğüne atılmış görünüyor.
En azından şimdiki haliyle.
Teknoloji devi Google, deneysel olarak piyasaya çıkarılan, ses ve dokunmayla komut verilebilen akıllı gözlükler için siparişlerini, gelecek haftadan itibaren durduracağını doğruladı.
Ama Google, başka bir biçimde akıllı gözlük geliştirmeye kararlı olduğunu da vurguluyor.
Peki ama Google Glass acaba İngiltere'de niye tutulmadı?
Maliyet
990 sterline, yani yaklaşık 3 bin 500 TL'ye satılan Google Glass, ancak teknolojik yenilikler için para harcamaktan kaçınmayan meraklılara hitap ediyordu.
Aslında Google, başından beri ilk örnek olduğunu belirttiği akıllı gözlüklerin geniş kitleler için değil, yazılım geliştiriciler için tasarlandığını söylemekteydi.
Gözlükler piyasaya sürülür sürülmez büyük ilgi görmesi amaçlanmamış, ilk aşamasında kullanmaya başlayanların bir yarar sağlaması umulmuştu.
Ama tabii şimdi, Google, akıllı gözlüklerin gerçek potansiyelini göremeyecek olan düşkırıklığına uğramış tüketicilerle karşı karşıya.
**Pil ömrüCep telefonunuzun pilinin bütün bir gün dayanmasını umuyorsanız, Google Glass satın almış olanların durumuna daha fazla üzülmek gerek.
Google, akıllı gözlüklerin pilinin ortalama bir kullanıcı için bir gün boyunca yeterli olacağını ilan etmişti.
Ama akıllı gözlüklerle film çekmek, video klibi hazırlamak gözlüklerin pilini çok hızlı bir şekilde tüketiyordu.
Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, bazı şeyler asla değişmiyor. Sürekli çevrede yedek şarjı olan biri bulunup bulunmadığını soruyorsunuz.
Hala cep telefonumuzu seviyoruz
Bunu karşılıksız aşk diye adlandırabilirsiniz. Ya da zavallı Google Glass'in kendisine kalıcı bir yer açamadığı üzücü bir aşk üçgeni.
İşin doğrusu şu: Büyük çoğunluğumuz akıllı telefonlarımızla derinden tek eşli ilişkiyi yeğliyoruz.
Açıkçası Google Glass'ın bu sadık ilişkiyi bozabilmesi de pek mümkün görünmüyor.
Evet, Google, ellerinizi kullanmanıza gerek bırakmayarak akıllı telefona rakip hızlı bir seçenek çıkardı ortaya. Evet, kameralı, mikrofonlu gözlük bir yüzer ekran yanılsaması da yarattı.
Ama gerçek şu ki, teknolojiyi hala sıkı sıkı avucumuzun içinde tutmayı seviyoruz.
Google hep 'Gözlükler deneysel' dediGoogle, akıllı gözlükleri çıkarırken bunun "En Yeni Büyük Buluş" sayılmadığını, her zaman için bir deney gözüyle bakıldığını savunmuştu.
Ama heyecanla beklenen tüketicilere yönelik lansman bir türlü gerçekleşemedi.
Yine de Google akıllı gözlükleriyle önemli bir alana adım atmış olduğunu ve projenin, tüketicilerle şirketler açısından neyin önem taşıdığını anlamalarına yardım ettiğini belirtiyor.
Google gelecekte de benzer bir proje üzerinde çalışacağını taahhüt ediyor.
Merakla bekliyoruz ama şimdilik Google'ın bunu denemiş olması da alkışlanmalı. Google Glass geleceğe pencere açan cesur ve heyecan verici bir adımdı.
**Biraz tuhaf görünüyordu, değil mi?2014 giyilebilir teknolojinin atılım yaptığı yıl olacaktı. Ama olmadı.
Herkes robot gibi başa takılan cihazlarla dolaşmaya başlanmadığı sürece, tek tük bireyler olarak akıllı gözlüklerimizle sokakta gezinmeyi birçoğumuz biraz tuhaf bulduk.
Örneğin BBC Newsbeat ekibinden yukarıda resmi görülen teknoloji muhabiri Jonathan Blake de Google Glass takınca aşıkçası tuhaf bir görünüm aldı.
Akıllı gözlükler, akıllı teknoloji belki ama, üretici şirketler yeni cihazların işlevsel olduğu kadar modaya uygun ya da moda yaratıcı olması gerektiğini de zaman zaman zorlanarak öğreniyor.****