Google'dan Dünya çevre günü için yeşil doodle!

Google Dünya Çevre günü vesilesiyle logosunu yeşile çevirdi ve Google 'un logosu yaprak açtı. Peki Google'un doodle ile kutladığı dünya çevre günü nedir? İşte ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesinin gölgesinde Dünya Çevre Günü ile ilgili detaylar...

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. 1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Google da hele şu son günlerde iklim değişikliği ve çevre ile ilgili gelişmelerin ışığında Dünya Çevre Günü için bir doodle hazırladı. Google.com.tr'ye ilk girdiğinizde Google'ın normal renkli logosu bir animasyonla yeşile dönüyor ve l harfi yapraklanıyor.

ABD PARİS İKLİM ANLAŞMASI'NDAN ÇEKİLDİ!

Reklam
Reklam

Son yıllarda çevre dendiğinde akla gelen en büyük tehlike küresel ısınma. Sera gazlarının etkisiyle Dünya giderek daha çok ısınıyor ve Dünya'nın iklimi dengesizleşiyor. Buna karşı önlemler almak ve ortak hareket etmek için Paris'te imzalanan iklim anlaşması önemli bir adım olarak görülüyor.

ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini açıklaması Dünya çağında büyük yankı uyandırdı ve eleştirilere maruz kaldı. ABD'nin Paris anlaşmasından çekilmesinin doğuracağı sonuçlar endişe yaratıyor.

TÜRKİYE DE İMZAYI ASKIYA ALDI

Türkiye, anlaşmayı TBMM’den geçirmek için öncelikle ABD’nin tutumu sonrasında anlaşmanın geleceğini takip edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iklim değişikliği çalışmalarına maddi katkı sağlayacak olan ABD’nin çekilmesinin, anlaşmanın varlığını riske attığı görüşünde. Türkiye’nin anlaşmaya taraf olmak için en önemli şartı ise oluşturulacak Yeşil İklim Fonu’ndan pay almayı garantilemek.
Türkiye, geçen yıl nisan ayında Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı.

Anlaşmanın Meclis’te onay süreci tamamlanmadığı için Türkiye resmi olarak anlaşmaya henüz taraf olmadı. Trump’ın çıkışı, 2020 yılında yürürlüğe girecek anlaşmanın geleceğini riske attı. Anlaşma, normal sıcaklıkların 1.1 derece üzerinde olan yeryüzü sıcaklığındaki artışın 1.5-2 derece arasında kalmasını sağlamayı amaçlıyor.

Reklam
Reklam

KÜRESEL ISINMA

Küresel ısınma, başlıca atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir. İklim sistemi, içsel ve insani etkiler, Güneş'in periyodik aktiviteleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir. Günümüzde iklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikirdirler.

GÜNLÜK HAYATTA SERA GAZLARINI AZALTMANIN YOLLARI

- Kömür yakılmamalı.
- Daha az et yemek.
- Evinizi iyice izole edin.
- Standart ampulü, LED ampulü ile değiştirmek, yılda 75 kg karbondioksit tasarrufu sağlıyor.
- Daha az fosil yakitli araba kullanmak. Daha sık yürüyüp, bisiklet kullanmak ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanmak. Benzinli araba kullanılmayan her kilometre için 150 g - 380 g karbondioksit tasarruf edilecektir.[16]
- Daha az sıcak su kullanmak. [17]Suyu ısıtmak için çok fazla enerji kullanmak gerekiyor. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysileri soğuk su ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapılabilir.
- Her yıl en azından bir ağaç dikmek. Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emmektedir.[18]
- Özellikle ısınmada Güneş enerjisi ile çalışan sistemleri kullanmak. Bu çok büyük tasarruflar sağlayacaktır.
- Yaygın kullanım sağlanabildiği takdirde tarım arazilerine eklenebilecek biyolojik kömür'ün küresel ısınmaya karşı en güçlü silahlardan birisi olabileceği düşünülmektedir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: