Google'dan şoke eden açıklama

Arama motoru devi Google'ın bir mahkemeye sunduğu raporda, yüz milyonlarca kullanıcısını şaşırtan bir açıklama ortaya çıktı.

Teknoloji devi, Gmail hesabı üzerinden e-posta gönderen kullanıcılarının 'iletişimlerinin gizli tutulduğuna dair makul bir beklentisi olmaması gerektiğini' ifade etti. Söz konusu ifade büyük tartışma yaratırken, Google, 'bilgilerin kesinlikle paylaşılmadığını, üçüncü partilere açık e-postaların rutin işlemlerden geçirildiğini' belirtti. Şirket, davacıların bu durumdan haberdar olduğunu öne sürdü.

Dünyanın bir numaralı arama motoru Google, yüz milyonlarca internet kullanıcısının hesabı bulunan Gmail e-posta hizmeti hakkında sürpriz bir açıklamada bulundu.

Reklam
Reklam

Google, ABD'de bir mahkemeye sunduğu raporda, '425 milyon kullanıcısının, bir diğer kullanıcıya e-posta gönderdiği zaman, e-posta içeriğinin gizli kalacağına dair bir beklentide bulunmaması gerektiğini' ifade etti.

Teknoloji dünyasında dün bomba etkisi yapan açıklama, ABD'li Consumer Watchdog adlı denetmele örgütü tarafından ortaya çıkarıldı.

Google'ın mahkemeye yaptığı açıklamanın, Ulusal Güvenlik Dairesi'yle (NSA) olan bağlantıları konusunda açıklama yapması için baskı gördüğü döneme gelmesi de dikkat çekti.

'GOOGLE BAKLAYI AĞZINDAN ÇIKARDI'
Yüz milyonlarca internet kullanıcısının e-posta yazışmalarının gizliliği konusunda büyük şüphe uyandıran gelişme, tüm dikkatleri Google'ın üzerine dikti.

Consumer Watchdog gizlilik projesi müdürü John Simpson, "Google en sonunda gizliliğe saygı göstermediğini kabul etti" ifadesini kullandı. Simpson, "Kullanıcılar bu açıklamaya dikkat etmeli... Eğer e-posta hesabınıdaki kişilerin gizliliğini umursuyorsanız, Gmail kullanmayın" dedi.

Reklam
Reklam

GOOGLE'A DAVA AÇILMIŞTI
Google'ın Gmail hakkındaki açıklaması, şirkete yönelik bir dava nedeniyle geçtiğimiz ay mahkemeye gönderdiği raporda ortaya çıktı. Google, kullanıcılarına doğru reklam içeriği göndermek için, Gmail dışındaki hesaplardan gelen e-postaların gizliliğini ihlal etmekle suçlanmış ve grup davası açılmıştı.

Guardian sitesinin verdiği bilgiye göre, Haziran ayında açında açılan davada, Google haksız bir şekilde e-postalara girmek, içeriklerini okumak ve bu içeriklere gizliliği ihlal ederek erişmekle suçlanmıştı.

Davada, Google'ın yıllardır sistematik bir şekilde ve bilinçli olarak insanların özel bilgilerine eriştiği iddia edildi.

GOOGLE'DAN İDDİALARA YALANLAMA

Google yaptığı açıklamada sözkonusu iddiaları yalanladı. Açıklamada, “Kullanıcılarımızın mahremiyeti ve güvenliğini bizim için son derece ciddi ve önemli bir konudur, son dönemde bunun aksini iddia eden haberler ise tamamen gerçek dışıdır. Gmail için geliştirdiğimiz güvenlik ve mahremiyeti özellikleri endüstriye öncülük edecek derecede ileri düzeydedir ve söz konusu koruma herhangi bir Gmail kullanıcısına e-posta gönderen herkes için geçerlidir.” denildi..

Reklam
Reklam

SAVUNMA

Google, savunmasında, 'davacıların Gmail'in sunulmasından bu yana var olan ve günlük rutin kabul edilen hizmetlerini suçlu göstermek istediğini' belirtirken, 'tüm kullanıcıların, e-postalarının otomatik işlemden geçtiğini beklemesi gerektiğini' belirtti.

Google, "Gönderdiğiniz e-posta, gönderilen kişi yerine asistanı tarafından okunabileceği gibi, kullanıcılar e-postalarının ECS (elektronik iletişim hizmeti) taradından işlenmesi karşısında şaşırmamalı" savunmasını yaptı.

Google avukatları ise 'suçlamada, taraflar arasındaki iletişim ve belli iletişim durumları hakkında iddia edilen gizlilik beklentisinin oluşması için çok az şeyin ileri sürüldüğü' belirtildi.

ÜÇÜNCÜ PARTİLERLE PAYLAŞIMI İLGİLENDİRİYOR
Google’ın açıklamaları, özellikle 1979 yılında ABD Yüksek Mahkemesi tarafından karara bağlanan Smith V Maryland davasıyla bağlantılı. Google’ın bir açıklaması, ABD’de gizli telefon dinlemeleri ve gizlilik hakkı beklentisi tartışmalarının yapıldığı dönemdeki davadan alıntıyı içeriyor.

Bu alıntı, “Bir kişinin, gönüllü olarak üçüncü partilere teslim ettiği/sunduğu bilgilerin gizliliği için meşru bir beklentisi olamaz.”

Reklam
Reklam

Smith v. Maryland davasında, ABD Yüksek Mahkemesi ‘üçüncü parti doktrinini’ desteklemiş ve “üçüncü parti bir iletişimde yer aldığınız takdirde, yasal olarak uygulanabilir gizlilik haklarını kaybettiğinizi” belirtmişti.

VentureBeat sitesinin altını çizdiği hususta, Google, “Gmail kullanıcılarının üçüncü parti doktrinini aktif hale getirdiğini’ belirtiyor.

‘BİLGİ PAYLAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Google, Gmail içeriklerine erişildiği tartışmalarında, ‘içeriklerin kesinlikle paylaşılmadığını’ belirtti.

Google’ın bir sözcüsü, dün yaptığı açıklamada, "Kullanıcılarımızın güvenliği ve gizliliğini çok ciddiye alıyoruz. Bu durumun aksini iddia eden haberler gerçek dışıdır. Gmail’de sektörün öncüsü güvenlik ve gizlilik içerikleri sunduk. Bir Gmail kullanıcısına kim e-posta gönderirse göndersin, söz konusu güvenlik içerikleri devrededir” ifadesini kullandı.

Açıklamada ek olarak şu bilgiler verildi:

“İlk olarak, Google, Gmail kullanıcılarının gizlilik beklentisi olmaması gerektiğini tartışmamaktadır. Smith v. Maryland davasıyla ilgili olan kısım, Gmail kullanıcılarının gizlilik beklentisi olamayacağı anlamına gelmemektedir... Tam tersine, ifade edilmek istenen durum, Gmail kullanıcısı olmayıp Gmail kullanıcılarına e-posta atan kişilerin, alıcıya sunulan rutin hizmet kapsamında e-postasının işlemden geçeceğidir. Bu durum, Gmail kullanıcısı olmayan kişilerin, Gmail kullanıcısına gönderdiği e-postanın Google tarafından işlemden geçirilmeyeceğine dair beklentide bulunmamasıdır (bu ‘gizlilik beklentisi’ olarak ifade edilir). E-postalar, tabii ki Google tarafından işlemden geçirilecektir. Gmail kullanıcılarının diğer e-posta hizmetlerine gönderdiği e-postalar için de aynısı geçerlidir.”

Reklam
Reklam

“Örneğin, Gmail kullanıcılarına e-posta gönderen kişiler, Google’ın bu e-postaları spam ve ya virüs taramasından geçirmesine karşı şaşırmamalıdır. Bu durum, mahkemeye sunulan raporda ayrı bir kısım olarak belirtilmiştir: “Gmail olmayan müşterek davacılar aynı zamanda delaleten mesajlarının otomatik işlemden geçirilmesine razıdır.”

teknoloji haberleri

Anahtar Kelimeler: