Görev, geçici yönetime düşmektedir

Dışişleri Bakanlığı, Kerkük'te meydana gelen olaylarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Irak'ın içinden geçmekte olduğu bu hassas dönemde en büyük ihtiyaç, Irak halkını oluşturan bütün kesimlerin, demokrasinin gerekleri içinde, asgari müştereklerde ulusal bir mutabakata varmalarıdır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kerkük'ün Iraklı kimliğinin vurgulanması amacıyla bugün Kerkük'te Araplar'ın ve Türkmenler'in katılımıyla düzenlenen barışçı gösterinin sonunda bazı unsurlarca göstericilere ateş açılması üzerine, göstericilerden hayatını kaybedenler ve yaralananlar olduğunun üzüntüyle öğrenildiği

belirtilerek, "Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifa diliyoruz" denildi.

Irak'ın içinden geçmekte olduğu bu hassas dönemde en büyük ihtiyacın, Irak halkını oluşturan bütün kesimlerin, demokrasinin gerekleri içinde, asgari müştereklerde

Reklam
Reklam

ulusal bir mutabakata varmaları olduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Irak'ta huzur ve istikrarın tesisinin, öngörülen siyasi geçiş sürecinin hedefe ulaşmasının ve Iraklılar'ın egemenliklerine salimen tekrar kavuşmalarının yolu da bundan geçmektedir. Irak'ın bütün kentleri ve bölgelerinin Iraklılar'ın tamamına ait olduğu gerçeğini de hiç kimse gözardı etmemelidir".

Bunda görevin Koalisyon Geçici Yönetimi'ne düştüğünün altı çizilen açıklamada, "Bazı grupların etnik milliyetçiliğe dayalı söylem ve eylemlerle arzulanan barış, huzur ve ulusal uzlaşma ortamını zedelemelerine imkan tanınmamalıdır. Bu hususta asıl görev Koalisyon Geçici Yönetimi'ne düşmektedir. Kerkük'te bugün cereyan eden üzücü gelişmeler, tarafımızdan ABD'nin de dikkatine getirilmiştir.

Türkiye, Irak ulusunun kendi geleceğine birlik ve beraberlik içinde sahip çıkacak olgunlukta olduğuna ve bu geleceği, toprak bütünlüğü ve ulusal birliği korunmuş, demokratik ve barışçı bir Irak'ın oluşturduğuna inanmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: