Görevden alınan Kerkük Valisi hakkında flaş karar

Kerkük İl Meclisi, Irak Parlamentosu'nun Necmedin Kerim'i görevden alma kararını reddetti. Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin kararıyla, parlamentosunun 'görevden azlini' ilan ettiği Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, dün yaptığı açıklamada Irak Başbakanı'nın böyle bir karar alma yetkisinin olmadığını belirtmişti. Parlamentonun aldığı kararın yasalara aykırı olduğunu söyleyen Kerim, "Görevime devam edeceğim" demişti.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin kararıyla, parlamentosunun 'görevden azlini' ilan ettiği Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Irak Başbakanı'nın böyle bir karar alma yetkisinin olmadığını belirtti.

Kerkük İl Meclisi, Irak Parlamentosu'nun Vali Necmedin Kerim hakkında verdiği “görevden alma” kararını reddetti.

"BAAS RÜYASI"

25 Eylül’de bağımsızlık referandumunun yapılması beklenen Kerkük’te, Vali Necmeddin Kerim Irak parlamentosundaki oylamanın ardından görevden alınmıştı.

Kerkük Valisi, Bağdat’ın kente askeri hâkim atama niyetini "Baas rüyası" olarak ifade etti.

Reklam
Reklam

"BUGÜNE KADAR KİMSE ŞİKÂYETÇİ OLMADI"

Rudaw’ın haberine göre Kerim, sözlerine şöyle devam etti:

"Kerkük’te 6 yıldır görev yapıyorum ve bugüne kadar kimse şikâyetçi olmadı. Referandum kararı verdiğimiz için böyle bir karar aldılar. Irak Başbakanı ve Irak Parlamentosu'nun verdiği karar tamamıyla siyasi bir karardır. Bu karara uymayacağız. Referandum kararının alındığı Kerkük İl Meclisi toplantısına Kerkük’teki tüm oluşumların temsilcileri katıldı ve kararı birlikte onayladık. Irak Parlamentosu’nda 370 parlamenter bulunuyor ve bu karar yalnızca 120 kişi tarafından onaylandı. Bu karar ne yasal ne de meşrudur. Bu yüzden tanımıyoruz.”

"BAZI TÜRKMEN SİYASİLER SANKİ KERKÜK KAN GÖLÜNE DÖNMÜŞ GİBİ KONUŞUYORLAR, ÖYLE BİR ŞEY YOK"

Kerkük’teki duruma ilişkin de konuşan Vali Kerim, şöyle devam etti:

"Bazı Türkmen siyasiler sanki Kerkük kan gölüne dönmüş gibi konuşuyorlar. Öyle bir şey yok. Türkmen kardeşlerimizin herhangi bir sıkıntısı yok. Kerkük’teki tüm işler Türkmen ve Kürtler tarafından ortaklaşa yapılıyor. Bu tür söylemlere itibar etmeyin. 1970’lerden önce Kerkük’te Arap yoktu.

Reklam
Reklam

Üniversitelerde yalnızca Kürt, Türkmen ve Hristiyanlar vardı. Araplara karşı değiliz fakat kentin demografik yapısıyla oynamak için büyük değişiklikler yapıldı. Kerkük bugün hiç olmadığı kadar güvenli bir kent çünkü Kerkük’te vatanına bağlı insanlar yaşıyor.”

GÖREVDEN ALINAN KERKÜK VALİSİ: GÖREVİMİ BIRAKMAYACAĞIM!

Kerim, Irak parlamentosunun kendisini görevden alma kararını “yasalara aykırı” olarak nitelendirerek kararı kınadı ve görevine devam edeceğini söylemişti

Kerim, Reuters’e yaptığı açıklamada referandum sürecinin de planlandığı şekilde devam edeceğini belirtmişti.

Ağustos ayında BBC Türkçe’ye Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, kentin geleceğinin iki referanduma belirleneceğini söylemişti.

Reuters haber ajansının yerel basına dayandırdığı haberine göre Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, parlamentonun aldığı kararı kınarken referandumun belirlenen günde yapılacağını ifade etmişti.

Reklam
Reklam

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: KONUYA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Kerkük’ün Kürt bağımsızlık referandumunun bir parçası olması durumunda Türkiye’nin konuya sessiz kalmayacağını açıklamıştı.

Kalın “Kuzey Irak’la kurduğumuz iyi ilişkileri devam ettirmek istiyoruz. Bizi rahatsız eden durumu Kerkük’ün bu referanduma dahil edilmesi. Kerkük, Kürt bölgesinin bir parçası değildir. Kürt makamları referandum yapma kararından vazgeçmelidir” diye konuşmuştu.

Kalın ayrıca Erbil, Süleymaniye ve Duhok’u içeren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Kerkük’ün yanı sıra Ninova ve Diyala’daki bölgelerde de bağımsızlık referandumu yapmayı planladığını ifade etmişti.

Anahtar Kelimeler: