Görme engelli öğretmen aynı kaderi paylaşan gençlerin hayatınını değiştirdi

Sakarya’da görme engelli bir öğretmenin verdiği bilgisayar kursu, aynı kaderi paylaşan gençlerin hayatını değiştirdi. Bilgisayar...

Sakarya’da görme engelli bir öğretmenin verdiği bilgisayar kursu, aynı kaderi paylaşan gençlerin hayatını değiştirdi. Bilgisayar kullanmayı engellilerden 3’ü açık liseye kayıt yaptırırken, bir engelli ise hem okuma yazma hem de bilgisayar kullanmayı öğrendi.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Sakarya İl Müdürlüğü tarafından Türkiye Beyazay Derneği Sakarya Şubesi, Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile görme engellilere yönelik Özel Sevgi Çiçeği Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen Bilgisayar İşletmenliği kursuna 5 özürlü genç katıldı.
Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Koordinatörü, görme engelli Yüksel Başkesen’in öğretmenliğini yaptığı kursla, görme engellilere meslek kazandırarak kolay istihdam edilmeleri amaçlanıyor. Başkesen, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, 3 ay süren ve son 15 günü kalan kursa katılanlara ciddi bir eğitim verdiklerini söyledi. Kursiyerlerin bir ofiste çalışacak kadar bilgisayar kullanmayı öğrendiklerini dile getiren Başkesen, “Halk arasında kör bilgisayar kullanabilir mi? diye bir düşünce var. Bu düşünce çok yanlış. Körlerde bilgisayarı görenler kadar kullanabilir. Kullandığımız programların gören insanların kullandığı programdan hiçbir farkı yok. Sadece seslendirme programımız var. Önce bunu öğretiyoruz. Bu program yazıları bize dillendiriyor. Gözünüz haline geliyor .Word yazı sistemi, excel çalışma sayfaları, bu iki programa ağırlık veriyoruz. Bu programı öğrenen bir görme engelli bir ofiste kolaylıkla çalışabilir. Metin yazabilir, rapor hazırlayabilir ve telefonlara bakabilir. İşyerleri bu arkadaşlarımızı en azından bir deneyebilir.” dedi.

Reklam
Reklam

5 KİŞİYİ BULMAKTA BÜYÜK GÜÇLÜK ÇEKTİK
Kursa katılacak 5 kişiyi bulmak için büyük güçlük çektiklerini vurgulayan Başkesen, şehirde en az 3 bin görme engellinin olduğuna dikkat çekti. Başkesen şöyle konuştu: “Ben telefonla aradım, arkadaşlar şöyle kursumuz var böyle kursumuz var diye. İkinci dönem için öğrenci aramaya başladık. Ama henüz sayıyı tamamlayamadık. Hizmeti ayaklarına getiriyoruz ama yaralanan sayısı çok düşük. Sakarya’da 110 bin engelli var. En az 3 bini görme engelli. Sadece 6 Nokta Körler Derneği Sakarya Şubesi’nin 207 tane kayıtlı üyesi var. Buna rağmen kursiyer bulmakta zorlandık.”

HAYATA BAKIŞ AÇILARI DEĞİŞTİ
Kendisinin de tamamen kör olması sebebiyle, öğrencilerin ilgisini çektiğini ve onları motive ettiğini vurgulayan Başkesen, “Kursa katılan görme engeliler, öğretmenlerinin de görmediğini anlayınca kendilerine güven geldi. Öğretmenimiz kör olmasına rağmen okuyup buralara gelmişse biz de okuyabiliriz dediler. Lise öğrenimi için 3 kursiyer yeniden açık liseye kayıt yaptırdı. Bir kursiyer de hem okuma-yazma hem de bilgisayar kullanmayı öğrendi.” diye konuştu.
Kursiyerlerden Ece Bora (22), Ersin Ünlütürk ve Kenan Gözegül, kursa katıldıktan sonra yeniden kendine güvenmeyi öğrendiklerini 0 belirterek “Bu kurs bizim hayatımızı değiştirdi. Artık daha kolay iş bulabiliriz. Ayrıca kurs sayesinde liseyi okumaya karar verdik açık liseye kayıt yaptırdık. Eğitimimizi tamamlayacağız. Öğretmenimiz bize en yakın örnek oldu. Bizimle aynı kaderi paylaşması etkili oldu." diye konuştular.
Şerif Ali Yıldız’da bu kursta hem okuma yazmayı hem de bilgisayar kullanmayı öğrendiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

DAHA KOLAY İŞE YERLEŞTİRİLECEKLER
İŞKUR Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya ise kursa katılan kursiyerlerin SGK’ya iş kazası ve meslek hastalıkları primleri ile genel sağlık sigortası primlerinin ödendiğini ayrıca, kursiyerlere günlük 15 TL cep harçlığı verdiklerini söyledi. Talep olması durumunda kurslara devam etmek istediklerini ifade eden Kaya, kursa katılanların kamu ve özel sektörde daha kolay işe yerleştirilebileceklerini belirterek şu bilgileri verdi:
“Görme engellilerin bilgisayar kullanımı kursuna yönelik olarak düzenlenen kursun sınıf donanımı ve kursiyerlerin eğitimi için 76 bin TL bütçe ayrılmıştır. Özel olarak hazırlanan sınıfın donanımı için, sesli ekran okuma programı, kitap okuma makinesi, ekran büyütme programı, kabartma yazıcısı ve izolasyon kabini ile görme engelliler için gerekli diğer donanımların alınması sağlanmıştır. İdari giderler ile eğitmen ücretleri de kurumumuzca karşılanmaktadır. Kursun, görme engellilerin mesleki gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra, kişisel gelişimlerine de katkıda bulunacağını düşünmekteyiz. Kursa katılanların gerek kamu ve gerekse özel sektörde işe yerleştirilmelerinin daha kolay olacağını bu nedenle diğer görme engelli vatandaşlarımızı kurslara katılmalarını bekliyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz