Görme Engelliler Önce Öz Güven Sonra Meslek Sahibi Olacak

Karabük'te bilgisayar kursuna katılan görme engelliler, özel bilgisayar programı aracılığıyla bilgisayar kullanmayı öğreniyor. Kursa katılan engelliler, özel olarak hazırlanan programda,

Karabük'te bilgisayar kursuna katılan görme engelliler, özel bilgisayar programı aracılığıyla bilgisayar kullanmayı öğreniyor. Kursa katılan engelliler, özel olarak hazırlanan programda, klavyenin sesli yönlendirmeleriyle bilgisayar kullanıyor.

Türkiye İş Kurumu Karabük Şubesi ile Karabük Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği bilgisayar, sistem kurulum, bakım, onarım ve arıza kursuna katılan görme engelli kursiyerler, bilgisayara format atmanın yanı sıra, yazıcı ve ses sitemlerinin kurulması, hard disklerin değiştirilmesine kadar her şeyi tek başlarına hata yapmadan yapabiliyor.

Reklam
Reklam

Bilgisayar malzemelerine tek tek dokunarak ne olduğunu anlayan kursiyerler, parçaları sökme ve takma işini rahatlıkla gerçekleştiriyor.

Kurs sonucunda kursiyerler bilgisayar teknikeri olarak mezun olacak.

-"Özgüven için bir fırsat"-

Kurs eğitmeni Erdinç Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, böyle kursların engelli vatandaşlara öz güvenlerini kazanmaları için bir fırsat yarattığını söyledi.

Kursu tamamlayan görme engellilerin normal insanlar gibi bilgisayar kullandığını anlatan Dinçer, şöyle konuştu:

"Bu kurs sonunda kursiyerlerimiz teknikerlik sertifikası almaya hak kazanacak. Kursa gelen kursiyerlerimize ayrıca günlük 20 lira harçlık veriliyor. Sokağa bile çıkmakta çekinen engelli vatandaşlarımız kazandıkları öz güvenle başarılı olmak için çalışıyorlar. Şu anda bilgisayarı kullanmasını öğrendiler. Bilgisayarda çıkan aksaklıkları, problemleri, sorunları nasıl giderebileceklerini ve teknikerliği nasıl yapabileceklerini sorunlarla nasıl baş edebileceklerini öğrettik. Yazıcı kurulumu, bilgisayara format atılması, ses sitemlerinin takılması ve bilgisayarın hard disklerinin değişimine kadar her şeyi burada öğrendiler."

Reklam
Reklam

-"Bilgisayar kullanmak güzel bir duygu"-

Görme engelli kursiyer Nilgün Ulusoy, bilgisayar kullanmanın güzel bir duygu olduğunu ifade ederek, "Bizler de bilgisayar kullanmak istiyorduk. Burada kullanmayı ve onarımını öğrendik. Görenler kullanırken imreniyorduk. Görenlerden fazlasını öğrendik. Tamir, bakım ve onarımını yapabiliyoruz. İnsan görse de görmese de boş yaşamamalı. Bir şeyler yapmaya çalışmalı ve bilgisayar çağında yaşadığımızı unutmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: