Görme Engellilerin Müze Keyfi

Yalova Kent Müzesi engellilerin rahatça gezebileceği bir hale getirildi. Hayatında ilk kez bir müzeye giden...

Yalova Kent Müzesi engellilerin rahatça gezebileceği bir hale getirildi. Hayatında ilk kez bir müzeye giden 61 yaşındaki görme engelli Sait Akçal, yeni sistem sayesinde müzeyi gezdi.

Belediye ve valilik tarafından hükümet konağı içerisinde oluşturulan Yalova Kent Müzesi yapılan yeni düzenleme sayesinde engellilerin de rahatça gezebileceği bir duruma getirildi. Beden engelliler için özel asansörlerin yerleştirildiği müzede görme engelli vatandaşlar da unutulmadı. Duyarlı anlatım sistemi (DAS) sayesinde görme engelli vatandaşlar hangi panonun önüne giderse o panodaki görselle ilgili anlatılanları dinliyor.

Reklam
Reklam

Müzeye engelli vatandaşlarla birlikte gelen Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Yalova'da hayatı engelliler için kolaylaştırmak için çalıştıklarını dile getiren Koçal, "Önümüze 'engelsiz kent Yalova' hedefini koymuştuk. Şimdi bu hedefe ulaşmak için her şeyi yapıyoruz. Bu düzenlemeler sadece kaldırımlardan, yollardan ibaret değil. Bunun önemli bir ayağı da bütün ortak alanlara engellilerin rahatça girebilmelerini sağlamak. Kent Müzesi de buna uygun şekilde düzenlendi. Ama bunu yaparken çok emek harcadık. Zira burası tarihi eser statüsünde olduğu için aslına uymayan bir çivi bile çakamazsınız. 90 sene evvel bu bina yapılırken bir engelli konsepti olmadığını anlatarak gerekli düzenlemelerin yapılabilmesini Anıtlar Kurulu'na kabul ettirdik. Ardından da engellilerin müzeye rahatça girip çıkabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yaptık. Görme engellilerimizin de rahatça bilgi alabilmeleri için duyarlı anlatım sistemini müzeye yerleştirdik. Görme engelli vatandaşımız taktığı özel kulaklıklar sayesinde hangi panonun önüne giderse oradaki panoyla ya da görselle ilgili bilgi aktarılmaya başlıyor. Bu da görme engellilerimiz için çok büyük bir kolaylık sağlıyor. Hayatı engelliler için kolaylaştırıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Müze bir ilke de ev sahipliği yaptı. Kent Müzesi'ne Belediye Başkanı Yakup Koçal ile birlikte gelen 61 yaşındaki görme engelli Sait Akçal, hayatında ilk kez bir müzeyi gezmenin heyecanını yaşadı. Taktığı kulaklık sayesinde DAS sisteminden faydalanan Akçal bütün müzeyi gezdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: