Görme özürlü öğrencinin hayalleri yıkıldı

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir'de, doğuştan 2 gözü de görmeyen Bayram Şahin Aydın (17), Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda kendine haksızlık yapıldığını ileri sürdü.

Adalet İlköğretim Okulu'ndan mezun olan Bayram Aydın, 9 Haziran 2002 tarihinde Eskişehir Cumhuriyet Lisesi'nde kardeşi Yusuf Aydın'la (14), Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na girdi. Sınav Komisyonu imtihan başlamadan önce Şahin Aydın'dan görme engelli olduğuna dair rapor istedi. Baba Cemal Şeref Aydın, ellerinde mevcut olan bu raporu komisyona verdi. Bunun üzerine Aydın'ın eline, çözeceği şekilli soruların listesi verildi. Sorumlu olduğu 54 sorunun tamamını cevaplayan Aydın, iyi bir Anadolu Lisesi'ni kazanacağından emin olarak sınavdan çıktı.

Reklam
Reklam

SINAVI KAZANAMADIĞINI İNTERNETTEN ÖĞRENDİ Ancak, Bayram'ın mutluluğu kısa sürdü. Bir süre önce kardeşine, Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden sınav sonuçlarına baktıran Şahin, kazanamadığını öğrenince şoke oldu. 54 sorudan 46'sını doğru çevaplandıran ve 710 puan alarak sınavı kazanan Aydın, kardeşinin ise 100 sorudan 76'sını cevaplayarak Eskişehir Anadolu Lisesi'ni kazanmasına bir anlam veremedi.

"Sınavım o kadar iyi geçmişti ki, nasıl kazanamazdım, anlayamadım" diyen Aydın, babasıyla Ankara'ya gidip, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme Daire Başkanlığı'na itiraz etti.

SINAVI, GÖZLERİ GÖREN ÖĞRENCİLER GİBİ DEĞERLENDİRİLMİŞ Yapılan araştırmalar neticesinde, Bayram Şahin Aydın'ın şekilli soruları boş bıraktığı sanılarak gözleri gören bir kişinin sınavı gibi değerlendirildiği anlaşıldı. Yetkililer, sağlık raporunun Ankara'ya gönderilmediğini gerekçe gösterdi.

Aydın Ailesi'nin mücadelesi sonucu, gencin görme engelli olduğu dikkate alınarak, sonuçlar tekrar değerlendirildi. Aydın'ın toplam ağırlıklı standart puanı 710'dan 798'e, fen ağırlıklı standart puanı da 669'dan 800'e çıkarıldı. Bu sonuçla 4. ve son tercihi Muzaffer Çil Anadolu Lisesi'nde öğrenimine devam etme ihtimali olan Aydın, puanlarında yine de bir dengesizlik olduğunu ileri sürdü.

Reklam
Reklam

"AVUKAT OLMAK İSTİYORUM" Kaynaştırma eğitimi ve braille alfabesi kullanarak ilköğretimi tamamladığını söyleyen Bayram Aydın, "İyi bir eğitim almak için derslerime sıkı sıkı sarıldım. Sınav tercih formlarının dağıtıldığı gün, çok sevinçli ve heyecanlıydım. Tercih formunu büyük bir dikkatle doldurduk. Diploma notumun 5 oluşu bana güven veriyordu. Çok güzel hayallerim vardı. İleride bir avukat olarak vatanıma hizmet etmemin haklı gururunu yaşamak istiyordum" dedi.

Aydın, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin kendilerini Ankara'ya sağlık raporu gönderilmesi hususunda uyarmadığını ifade ederken, kendine 2. sınıf vatandaş muamelesi yapıldığını iddia ederek, puanlarının hangi formüle göre hesaplandığının açıklanmasını istedi. "Benim suçum özürlü mü olmak?" diye soran Aydın, Eskişehir Anadolu Lisesi'nde öğrenimine devam etmeyi çok istediğini vurguladı.

Baba Cemal Şeref Aydın ise oğlunun sınav cevap kağıdındaki ikinci hesaplamanın da doğru yapılmadığını öne sürerken, "Bizim içimize çok büyük şüphe düştü. Oğlumun ilköğretimde olduğu gibi yine kardeşiyle okumasını istiyordum. Bizim mağduriyetimiz giderilmese de, bundan sonra oğlum gibi özürlü öğrencilerin de aynı duruma düşmemesini istiyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam