Görür Görmez Ramazanın Geldiğini Şıp Diye Anlayacağımız 8 Durum

Bu yazımıza “Nerede o eski ramazanlar?” diye başlamak istiyoruz. Gerçekten de eskiden daha bir farklıydı ramazanlar. Ancak günümüzde de ramazanı ramazan yapan bazı ögeler var ve bunları görür görmez anlıyoruz.

En güçlü ramazan itemi: Pide kuyruğu

İftara bir saat hatta yarım saat kala sıcak pide yemek için girilir sıraya. Bu sıraya da genellikle evin babası girer. Sonra da zaten masada yerini alır almaz insan “İşte ramazan” diye düşünmeye başlıyor :)

Baba demişken: Uyuyan aile büyükleri

Yatarak oruç tutanlar diye bir tabir vardır ya hani, günahını sevabını bilmiyoruz, karışma gibi bir haddimiz de yok :) Ancak ramazan ayında muhakkak evde iftara kadar belirli aralıklarla uyuyan bir aile büyüğü vardır. Bu baba olur, dede olur, babaanne olur, anneanne olur :)

Reklam
Reklam

Hemen hemen her ilçede: İftar çadırları

Ramazan ayının güzel yönlendirinden bir tanesi de kurulan iftar çadırlarıdır. İlçe meydanlarına kurulan çadırlar ihtiyaç sahipleri başta olmak üzere kapılarını herkese açar.

Pek meşhur: Sultanahmet ve Tophane’de iftar yapma

Özellikle turistlerin en uğrak yerleri olan Sultanahmet ve Tophane, ramazanda ayrı bir güzelleşiyor. Adım başı macun satıcıları, yöresel yemek standları ve daha çok fazlası. Saatlerden öncesinden yer kapmak için sıraya girmeniz gerekiyor.

En çok da kola: TV reklamları

Ramazanın gelmesiyle TV’de yiyecek ve içecek reklamları tavan yapar ve bunun büyük bir kısmını da kola gibi meşrubat markaları oluşturur. Evet bizim de aklımıza hemen sizin düşündüğünüz reklamlar geldi. Hani şu acıklı olup gözleri dolduranlar...

TV demişken de: Çağrı filmi ve dini programlar

Ramazan itemi olarak paket halinde sunulan ikilidir bu. Çağrı filmi muhakkak bir kere döner TV kanallarında. Buna ek olarak ise her kanal bir hoca çıkararak soruları cevaplar.

Reklam
Reklam

En masumu: Öğle ezanına kadar oruç tutan çocuklar

Ramazanın en masum durumlarından birisi de (ki hepimizin yaptığı bir durumdur) öğle ezanına kadar “çocuk orucu” tutmaktır. Öğle ezanını dört gözle beklerdik :)

Olmazsa olmaz: Türbe haberleri

Türbeler her zaman özeldir, evet. Ancak ramazan ayında bir kat daha özel oluyor. Hangi türbeye ne için gidilir, nasıl dilek dilinir, adaklar kabul olunca ne yapılır? Tüm bu soruların cevapları hemen hemen her gün haberlerde yer alır.