"Görüşme fırsat oldu"

İSTANBUL (İHA) - Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Ayhan Karahan, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinin bavul ticareti konusunda Rusya Federasyonu'nun farklı uygulamalarının sona erdirilmesi için bir fırsat olduğunu belirtti.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova temaslarını İHA'ya değerlendiren LASİAD Başkanı Ayhan Karahan, gezi öncesi bavul ticareti konusunda yaşanabilecek sıkıntıların çözümü konusunda ilgili hükümet üyelerini bilgilendirdiklerini belirterek, "Rusya ile gerçekleştirdiğimiz dış ticarette 3 milyar dolarlık bir açık söz konusu. Bu açık Mavi Akım Projesi'ne rağmen artacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

BAVUL TİCARETİNDE TEMEL İHTİYAÇ MADDELERİNİN ROLÜ Erdoğan-Putin görüşmesinin bavul ticareti konusunda Rusya Federasyonu'nun farklı uygulamalarının sona erdirilmesi için bir fırsat olduğunu kaydeden LASİAD Başkanı Karahan, "Rusya'nın Türkiye'den daha fazla mal alımını sağlayabilecek imkanların devreye sokulması gerekiyor. Bunda Rusya'nın Türkiye'den talep ettiği temel ihtiyaç maddeleri devreye giriyor. Rusya'nın Türkiye ile yaptığı ithalatta temel ihtiyaç maddelerinin sevkiyatı genelde bavul ticareti kapsamında gerçekleşiyordu. 1 Ocak 2003 tarihinde devreye gireceği ifade edilen düzenlemelerin neticesinde Laleli bölgesinin ekonomik olarak kan kaybına uğrayacağını Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a anlattık. Raporları sunduk. Bunları Recep Tayyip Erdoğan, Rus yetkilileri ile görüşmelerinde bizzat dile getirdi. Gelinen son noktada, bavul ticareti ile ilgili Rusya Federasyonu'nun almayı düşündüğü kararların 6 ay ertelenmesi hususu gündeme geldi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

YIL SONUNDAKİ İHRACAT HEDEFİ 4 MİLYAR DOLAR
Rusya Federasyonu'nun yeni gümrük düzenlemesine rağmen Laleli bölgesinden yapılan ihracatta yılın ilk 6 ayında yüzde 30'luk bir artış olduğunu belirten Karahan, "İlk 6 ayda 1 milyar 856 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Yıl sonunda 4 milyar dolarlık seviyeye geleceğimizi planlamıştık. 1 Ekim 2002 tarihinden bu yana Laleli piyasasında yüzde 60'lık daralma yaşandı" şeklinde konuştu.

Rusya Federasyonu'nun iç düzenlemeleri neticesinde, yolcu beraberinde alınan eşya nedeniyle ithalatta giriş beyannamesi ihtiyacı ortaya çıktığına dikkat çeken Karahan, şöyle devam etti:

"Bu bir zorunluluk haline geliyor. Bölgemizde bulunan firmalara Rusya ile yapacakları ticarette yolcu beraberliği uygulamasının dışında, zorluk çıkarmayacak kurallarını uygulayabilecek alt yapıyı oluşturmaları gerekiyor."

ÜRÜNLERİ MÜŞTERİNİN AYAĞINA GÖTÜRECEK PROJE Laleli esnafının Moskova'da aldığı ofis ve depolar aracılığı ile Türkiye'den giden ürünleri müşterinin ayağına götürecek bir proje geliştirdiklerini kaydeden Karahan, "Bu proje Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girecek. İhracatı ve gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olmayan Laleli piyasasındaki firmaların ve ithalatı gerçekleştirebilecek boyutta olmayan alıcıların aradaki boşluklardan zarar görmemesini amaçlıyoruz. Bu yolla sisteme üye olmak isteyen firmaları ekonomiye kazandırmış olacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Bavul ticaretinin Türkiye ekonomisindeki öneminin bilinmesine rağmen, gereken önceliğin verilmediğinden yakınan Karahan, "İhracatı arttırma hedeflerini sıralarken 30 milyar dolardan 50 milyar dolara çıkarmaktan söz ediliyor. Bunun en kısa zamanda, en az maliyetle gerçekleşmesi ancak bavul ticareti kanalı ile ihracat yaptığımız 50 ülke üzerinde planlanacak ciddi çalışmalarla yapılabilir" diye konuştu.