Görüşmeler çıkmaza girdi

TOKYO (İHA) - Pyongyang, Tokyo'nun kaçırılan 5 kişinin çocuklarının Japonya'daki akrabaları ile bir araraya gelmesine izin vermesi talebini geri çevirdi.

2 gün süren ve bir hayli çekişmeli geçen bu görüşmelerde, yalnızca gelecek ay güvenlik konularında bir forum oluşturarak diplomatik ilişki kurulması amacıyla diyaloğu sürdürmek hususunda anlaşmaya varıldı. Kuala Lumpur'daki görüşmelerin iki gününde de Japon heyeti, kendileri için en önemli konunun ekim ayının ortasında Japonya'ya gelen 5 Japon'un çocuklarının durumu olduğunu tekrarladı.

Reklam
Reklam

Ancak, Kuzey Kore heyeti, Tokyo'yu, kaçırılan 5 kişinin ekim ayının sonuna kadar Kuzey Kore'ye döneceğine dair verdiği sözü tutmamakla suçlayarak, Tokyo'nun bu isteğini reddetti. Görüşmelerden sonra Kuzey Kore heyetinden bir kişi, "Eğer Japonya kaçırılan Japonlar konusunda bir çözüm elde etmek istiyorsa bu beş kişinin bir an once Kuzey Kore'ye dönmesini sağlamalı ve Kuzey Kore nezdinde kaybettiği güveni yeniden kazanmalıdır" diye konuştu.

Kuzey Kore heyeti, Japonya'nın talebini geri çevirdikten sonra, bir sonraki ilişkileri düzeltme görüşmelerinin kasım ayında yapılması önerisinde bulundu. Japon heyeti ise bunu Tokyo'daki üst düzey devlet yetkilileriyle görüşeceklerini bildirdi. Heyetin başkanı Katsunari Suzuki, görüşmelerin sonucundan duyduğu üzüntüyü ve hayal kırıklığını "Kuzey Kore'nin kaçırılan 5 kişinin ailelerinin Japonya'ya dönüşü ile ilgili olarak bir tarih vermemesine çok üzüldüm" diyerek dile getirdi.

Kaçırılan kişilerin ailelerinden bir kısmına başkanlık eden Shigeru Yokota, Japonya'nın sürdürdüğü katı tutumu takdir ettiğini belirtti. Gazeteciler, verdiği demeçte, "Bu seferki ilişkileri düzeltme görüşmelerinden başarılı bir sonuç elde edilemedi. Ancak bu Japon tarafının savunduğu şeyden vazgeçmemesinin bir sonucudur. Heyetin bu tutumunu takdir ediyorum" dedi. Bununla beraber Yokota, kaçırılan bu 5 kişinin ailelerinin Pyonyang tarafından düşman olarak algılanmasından endişe duyduğunu da ifade etti.

Reklam
Reklam

Bu arada, Kuzey Kore, Japonya'nın görüşmelerde önem verdiği 2 kilit konudan bir diğeri olan "nükleer silah geliştirme programının durdurulması" isteğini de geri çevirdi. Kuzey Kore heyetinden bir kişi ise "ABD bizi pre-emptive nükleer saldırılar (muhtemel bir tehlikeyi fiili duruma geçmeden önlemek için tehdit kaynağına önceden yapılan saldırılar) için bir hedef olarak gördüğünden Kuzey Kore çok tehlikeli bir pozisyonda. Bu yüzden nükleer silah geliştirme programımızdan bahsetmemeliyiz" diye konuştu.

Çarşamba günkü sabah oturumu sırasında, Kuzey Kore heyetinin başkanı Jeong Tae Hwa, Tokyo'nun 36 yıllık kolonisi Peninsula için tazminat ödemesi talebinde bulundu. Japonya'nın Kore halkından özür dilemesi ve Kuzey Kore'ye verdiği ruhsal ve fiziki hasarları karşılaması gerektiğinden bahsetti. Buna cevaben Japon heyetin başkanı Suzuki, eylül ayında Koizumi ve Kim Yong İl arasında yapılan tarihi zirve sırasında imzalanan 'Pyonyang Deklerasyonu'nu örnek göstererek Tokyo'nun tavrını yineledi. Bu anlaşma, iki ülke diplomatik ilişikilerini düzelttikten sonra Japonya'nın Kuzey Kore'ye yapacağı ekonomik yardımı genişleteceğini öngörüyor. Suzuki, "Deklerasyonda belirtilen yükümlülükleri Kuzey Kore tarafı yerine getirdiği taktirde Japonya Kuzey Kore'ye ekonomik yardımda bulunacaktır" dedi.
Çarşamba günkü görüşmeler sırasında, iki ülke heyeti güvenlik konularını tartışmak üzere iki ülkeden de uzman kişilerin katıldığı bir panel hazırlama konusunda fikir birliğine vardı. Japon heyetinden birkaç kişi ise kasım ayında yapılması kararlaştırılan bu panel sırasında Japonya'nın Kuzey Kore'den nükleer silah geliştirme programı ve Japon denizindeki casus gemiler hakkında konuşmasını isteyeceklerini söylediler.

Reklam
Reklam