Görüşmelere iyi niyetli gidiyoruz

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün İsviçre'de başlayacak olan dörtlü Kıbrıs müzakerelerine iyiniyetle gittiklerini söyledi.

Erdoğan, "Yıllardır ortada kalan bu sorunun çözülmesini istiyoruz. İsviçre'ye gitmemiz inşallah görüşmelere tempo kazandırır" dedi. Erdoğan, bugün ABD Başkanı George Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile bir telefon görüşmesi yapacağını da açıkladı.

Seçim sonuçlarını Genel Merkez'deki makam odasında takip eden Erdoğan, gecenin ilerleyen saatlerinde yeniden kameraların karşısına geçti. Gazetecilerin seçim sonuçlarına ve Kıbrıs sorununa ilişkin sorularını cevaplandıran Erdoğan, bugün İsviçre'de başlayacak olan dörtlü Kıbrıs müzakerelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, "İnşallah bizim de katılımımızla görüşmeler tempo kazanır, hızlanır. Biz iyiniyetle gidiyoruz" diye konuştu. Bugüne kadar BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve AB Dönem Başkanı İrlanda'nın Başbakanı Berti ile görüştüğünü hatırlatan Erdoğan, İsviçre'ye gitmeden önce de ABD Başkanı George Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile bir telefon görüşmesi yapacağını bildirdi. Erdoğan, "Yıllardır ortada kalan ve buraya gelen sorunun çözülmesini istiyoruz. Kıbrıs çok farklı bir konu. Yunanistan ile ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkileyecek" şeklinde konuştu. Erdoğan, Brüksel'de biraraya geldiği Yunanistan Başbakanı Karamanlis ile de bu konuda aynı düşünceleri paylaştıklarının altını çizerek, "Temenni ederimki İsviçre'deki müzakerelerden olumlu netice çıksın" mesajını verdi. Erdoğan, seçim sonuçlarının Kıbrıs sorunun çözümüne nasıl yansıyacağı konusunda da, muhatapları açısından bu durumun önemli olduğunu, güçlü bir hükümetin temsil edildiğinin farkına varılması gerektiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin 'Bugünkü sonuçların ardından erken seçim kararı alma düşünceniz var mı?' yönündeki bir soru üzerine, "Bizden öyle sürprizler beklemeyin. Gayet istikrarlı bir şekilde yürüyen hükümeti hiçbir şekilde istikrarsız duruma düşürmeyiz. Bundan önce istikrarsızlık geldi. Biz aynı bedeli ödetmeyiz. Türkiye düzenli yapıya ve demokrasiye alışmalı. Seçim masraftır. Küçük hesaplar peşinde koşan bir AK Parti yok. Her harcamada tüyü bitmemiş yetimin hakkı olduğunu bilen bir partiyiz" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, milletvekili seçimlerinin aksine yerel seçimlerde neden kadın kotasının konulmadığı yönündeki bir soruya da, kota hiçbir zaman koymadıklarını, kota koymayı kadınlara saygısızlık olarak gördüklerini belirtti. Erdoğan, sadece 3 beldede kadın belediye başkan adayının çıktığını hatırlatarak, "Bu çok komik. Kadın Kolları'na söyledim. Milletvekili seçimlerinde aday sayımızı yükseltmek istiyoruz. Bundan sonraki süreçte bunu arttırmanın gayreti içinde olacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin 'İzmir ve Çankaya'ya özel önem veriyordunuz. Neden bu iki belediyeyi kazanamadınız?' yönündeki bir soru karşısında da şunları söyledi: "Biz Türkiye'nin geneline özel önem verdik. Sadece Çankaya ve İzmir'e değil. İzmir ve Çankaya'da adaylarımız özel maharetlerini ve çalışmalarını ortaya koydular. İzmir'de 3 Kasım seçimlerinin çok çok üstünde oy aldık. Ciddi sayıda ilçe belediyesini kazanmış görünüyoruz. Diğer partiler için sürpriz sayılacak neticelerle birçok ili kazandık" diye konuştu. Erdoğan, bir soru üzerine de, muhalefetin aldığı oy oranını değerlendirmeyi siyasi etik açıdan doğru bulmadığını vurguladı. Erdoğan, CHP ile gerginliğe neden olan orman arazileriyle ilgili Anayasa değişikliği konusunda da, süreci devam ettireceklerini söyledi. Bu konuda halkı iyi bilgilendiremediklerini veya anlaşılamadıklarından yakınan Erdoğan, bu konuyu da Meclis gündemine getireceklerini söyledi.