Pek çok kişinin yaygın olarak kullandığı deyimlerden biri olan göz açamamak genelde fazlasıyla yoğun olunan zamanlarla ilişkili bir anlama sahiptir. Dolayısıyla bu deyimin günlük konuşmalarda sıklıkla yer bulduğu söylenmelidir. Anlamı hakkında bilgi sahibi olunan bu ifadenin doğru yazılışı ise genellikle karıştırılır. Bu nedenle Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları Kılavuzu kapsamındaki bilgilere göre göz açamamak deyiminin nasıl yazıldığının mutlaka açıklanması gerekir. Daha sonra ise göz açamamak deyimiyle oluşturulan cümle örneklerinin sıralanması yeterli olacaktır.
Türkçede mecaz anlamda kullanılan söz öbeklerinin genelde deyimleri oluşturduğu bilinir. Bu deyimlerden biri olan göz açamamak da günlük konuşmalarda özellikle belirli durumlarda sıklıkla kullanılan ifadelerdendir. Genel olarak yoğun olunan zamanlarda kullanılan göz açamamak deyimi TDK tarafından tanımlanır. Göz açamamak TDK güncel sözlüğündeki tanımı da yoğun işlerden ötürü bir şeyle ilgilenme imkanı bulamamak şeklindedir. Bu sözcük öbeğinin doğru yazılışının açıklanabilmesi için ise deyimlere yönelik olan yazım kurallarından söz edilmelidir.
Türkçe yazım kurallarına göre deyimlerin ayrı olarak yazılması gerekir. Yani bu doğrultuda "Göz açamamak ayrı mı yazılır?" sorusunun doğru yanıtına araştıran kişilere aktarılması gereken cevap da "evet" olur. Bu doğru yazılışı hakkında sunulan bilgilerin pekiştirilmesi için yanlış kullanımına da değinilmesinde fayda vardır. Böylelikle doğru ve hatalı olan göz açamamak yazımı tam olarak hatırlanabilir. Dolayısıyla incelenen deyimin TDK’ye göre doğru ve yanlış olan yazılışları aşağıdaki gibi sıralanmalıdır:
Gün içerisinde veya belirli bir dönemde fazlasıyla yoğun olunup herhangi bir şeyler ilgilenmeye vakit bulunamadığı zaman genellikle göz açamamak deyimi kullanır. Anlamı pek çok kişi tarafından bilinirken doğru yazılışı genellikle unutulan bu deyimin ayrı olarak yazılması gerekir. Yani göz açamamak doğru yazılışı bu deyimi oluşturan kelimeler arasında boşluk bırakılacak şekildedir. Ele alınan deyimin Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımını tam olarak öğrenmek isteyen kişiler aşağıdaki cümleleri inceleyebilir: