Özellikle mevsim geçişlerinde çok sık ve bir anda karşımıza çıkan göz alerjileri kişileri oldukça sık rastlanan bir rahatsız... Vücudumuzun en hassas organlarından olan göz, çevresel faktörlerle direkt temas halinde olduğu için alerjik hastalıklara karşı meyil gösteriyor. Toplum tarafından farklı isimler verilen göz alerjilerinin ise birden fazla çeşidi bulunuyor. Venividi Göz Hastanesi Uzmanı Op. Dr. Akın Akyurt allerjilerin çoklukla mevsim dönemlerinde ortaya çıktığını ve kişinin günlük yaşam kalitesini düşürdüğünü söyleyerek özellikle astım hastaları ve kontaklens kullanıcılarına uyarıda bulundu;
Göz, çevreyle direkt teması nedeniyle allerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır. Her iki gözde yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve bunların neticesinde oluşan görme bozukluğu göz alerjisinin başlıca semptomlarıdır.
Oluşan rahatsızlık kişilerin günlük yaşamlarında performanslarını etkilediği gibi yaşam kalitesini düşürür ve enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Kişilerin kontakt lens kullanımını zorlaştırır. Göz allerjileri gözün yüzey dokularında sorunlara yol açar. Bu sorunlar; göz kapağı cildi, göz kapaklarının ve gözün beyaz yüzeyini örten ince konjunktiva isimli zar ve kornea dediğimiz gözün en ön saydam tabakasıdır.
GÖZ ALLERJİSİ ÇEŞİTLERİ:
- Mevsimsel allerjik konjunktivit
- Bahar keratokonjunktiviti
- Atopik keratokonjunktivit
- Dev papiller konjunktivit
- Temas göz alerjisi
Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen, bilimsel adıyla Mevsimsel allerjik konjunktivit göz allerjilerinin yaklaşık olarak yarısını teşkil eder. Toplumumuzda en sık rastlanan allerjik göz hastalığıdır. Bu allerji, gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve yanma ile başlar. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir, burun akıntısı, hapşırma, kaşıntı gibi alerjik rinit bulguları da bu belirtilere eşlik edebilir. Mevsimsel allerjiye neden olan etkenler genellikle polenlerdir.
Çok fazla rastlanan bir diğer göz allerjisi ise; ilkbaharda başlayıp yazın sonuna kadar devam eden bahar keratokonjunktiviti (vernal konjunktivit) isimin taşın. Daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür. Bu hastaların çoğunda astım, atopik ekzema ve allerjik rinit gibi ek hastalıklar vardır. Genelde polenler sorumlu tutulur. Gözlerde yoğun kaşıntı vardır. Tipik olarak üst kapağı örten zarda kaldırım taşı gibi kabarıklıklar oluşur. İleri formlarında korneada yara oluşabilir. Tipik olarak mevsimseldir ve ilkbahardan yaz sonuna kadar sürer.
Atopik keratokonjunktivit daha çok erişkinlerde görülür ve astım, nezle, atopik dermatit ve yiyecek allerjisi gibi durumlara eşlik edebilir. Yirmili yaşlar civarında başlar ve uzun yıllar devam eder. Kapak iç kısımlarında oluşan yara dokusu yapışıklıklara neden olabilir, kapak yapısını bozabilir, kapakların içe veya dışa dönmesine ve kirpiklerin göze batmasına neden olabilir. Korneada iz bırakabileceğinden görme azlığına neden olabilir.
LENS KULLANANLAR DİKKAT !
Dev papiller konjunktivit kontakt lenslere, kontakt lens solusyonlarına, bu solusyonlardaki koruyucu maddelere ve göz damlalarına bağlı bir allerji veya uyumsuzluk olarak karşımıza çıkar. Kontakt lens üzerinde biriken allerjen maddeler de bu tip allerjiyi meydana getirebilir. Hastaların gözünde yoğun kaşıntı ve kontakt lens kullanımına uyumsuzlukla başlar. Hastalar kontakt lens taktıklarında rahatsız olduklarından yakınırlar. Göz kapaklarının altında papilla denilen büyük kabarıklıklar görülür. Kornea dokusunda bulanma meydana getirebilir.
Temas göz allerjisi ilaçlara, ilaçların içindeki koruyucu maddelere veya makyaj ürünlerine karşı gelişebilir.
GÖZ ALLERJİLERİNDE TEDAVİ SÜRECİ NASIL İŞLER?
Allerji tedavisinde en önemli adım allerjen madde tespit edilebiliyorsa mümkün olduğu sürece ondan kaçınmaktır. Gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından suni göz yaşı damlalarının yanı sıra antihistaminik ilaçlara ve kortizon içeren göz damlalarına ihtiyaç duyulabilir. Bunların miktarı ve kullanım süresi alerjinin seviyesine göre göz doktoru tarafından belirlenir.
Soru ve Görüşleriniz için: drakinakyurt@mynet.com