Göz Kamaştıran Telkari Gümüş Sanatı

Mardin’in Midyat ilçesinde telkari gümüş sanatıyla yapılan bileklik, kolye ve broşlar Gaziantep’teki gümüşçülerin vitrinlerini süslüyor.Zor...

Mardin’in Midyat ilçesinde telkari gümüş sanatıyla yapılan bileklik, kolye ve broşlar Gaziantep’teki gümüşçülerin vitrinlerini süslüyor.

Zor şartlar altında telkari sanatıyla yapılan bileklik, kolye ve broşlar vatandaşların gözlerini kamaştırıyor. Her desenin ve çeşidinin bulunduğu telkari özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Vatandaşlar tarafından pek bilinmemesine rağmen kısa süre içinde Gaziantep’te adından söz ettiren telkari, takı modasına damgasını vurdu.

Gaziantep Kalesi yanında gümüşçülük yapan Fadime Canan, “Telkari gümüş sanatı Mardin’in Midyat ilçesinde Süryaniler tarafından yapılmaktadır. Telkari unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer almaktadır. Gramı 10 TL’den alıcı buluyor. Telkari saf gümüşten el emeği ile tellerle işleniyor. Çeşitli desenler ve şekillerin verildiği telkari özellikle turistlerin ilgisiyle karşılaşıyor. Bilmeyen insanlar telkari yazısını görünce meraklanıp soruyorlar. Bizlerde bu sanat ile ilgili bilgi veriyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: