Göz muayenesi ile vücud Check-Up'ı yapılır mı?

Basit bir göz muayenesi vücut için genel check-up değerindedir. Hastanın şikayeti olmasa bile bir çok hastalık ortaya çıkabilir. Bilim Üniversitesi Göz Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, Mynet okurları için yazdı.

Öyle ki, sağlık kontrolünden geçmek isteyenler için en kolay yol çoğu zaman göz muayenesidir. Vücudun tüm yapısı hakkında yalnızca göz bibi muayenesi ile bilgi almak mümkündür.

Göz muayene edilerek damarları direkt görebileceğimiz tek organ olduğu için hipertansiyon ve damar sertliği başka hiçbir ölçüme gerek olmadan anlaşılabilir. Bazen hastaya tansiyonu olduğunu söyleyip dahiliye doktoruna yönlendiririz. Yapılan ölçümlerde tansiyon sorunu görülmese bile göz burada yanılmaz. Holter cihazı takıldığında gece yarısı tansiyonun yükseldiği gözlenir. Ve hastaya yüksek tansiyon tedavisi başlanır.

Reklam
Reklam

Göz muayenesi şeker hastalığını açıkça gösterebilir. Hastaya henüz tanı konulmadan göz doktorunun yapacağı muayene sonucunda göz damarlarındaki değişimden o kişinin diyabet olduğu ortaya çıkabilir. Dünya Sağlık Teşkilatı'na göre şeker hastalığına bağlı körlük erişkin yaşlarda en sık körlük nededir. Şeker hastalarının bu nedenle yılda en az bir kere hatta iki kere göz doktoruna gitmeleri gerekir. Çünkü diyabete bağlı körlük rahatlıkla önlenebilir.

Ayrıca tiroidin erken tanısında göz muayenesinden hemen sonuç alınabilir. Göz büyümesi kesinlikle guatrı düşündürmekle birlikte başka hastalıkları da çağrıştırır. O nedenle tek taraflı ya da iki taraflı göz büyümesi veya küçülmesi olduğunda mutlaka göz doktoruna gitmenizi öneririm.

Multi Skleroz'un (MS) ilk belirtisi de gözde olur. Teşhisi hayli zor olan bu hastalık geçici çift görmelerle kendini göstermeye başlar. Kapak düşüklükleri ilk bu hastalığın öncüsü sayılabilir. Göz doktoruna gelen hasta ısrarla MS teshisi için nöroloğa yönlendirilmelidir.

Reklam
Reklam

Kişi de hiçbir şikayet yokken beyin tümörü basit bir göz muayenesi ile anlaşılabilir. Beyin tümörleri konusunda da göz muayenesi iyi ip ucu verir. Zaten beynin uzantısı dolan göz bir yerde bize beynin içine bakma fırsatı verir. Örneğin göz doktoru beynin sağ tarafında bulunan bir lezyonu gözün sol tarafının görmemesi ile belirleyebilir.

Kan hastalıklarının teşhisinde göz önemlidir. Kan kanserleri, lösemi, akdeniz anemisi, demir eksikliği gibi çeşitli kan hastalıkları da hastada henüz şikayet vermeden göz dibine bakılarak teşhis edilebilir.

Günümüzde artık pek çok kişi kan sulandırıcı ilaç kullanıyor. Kalp krizi geçirmiş ya da damar sertliği olan hastalarda, kan sulandırıcılar kullanılır. Bunların herkese uygun olup olmadığını vücut daha büyük tepkilerini vermeden göz doktoru muayenesi ile görebilir.

Karaciğer hastalıklarının ilk belirtisi de yine gözdedir. Gözün dış tarafında şeffaf bir halka oluşur ki siz bile çıplak gözle bakarak bunu rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Göz kapağındaki şişlikler böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Henüz hastalık konusunda hiçbir şikayetiniz yokken göz doktorunuz teşhis koyabilir.

Reklam
Reklam

Sabahları gözlerin çok aşırı şişmesi bile bir kalp hastalığının ilk belirtisi olabilir. Ama bu yine göz dibi muayene ile belirlenebilir. Nasıl kalp hastalarında gün içinde ayaklarında sıvı birikip bacakları şişerse gece yattığımızda da tersi olur ve sıvı birikimi bu kez şiş gözlere yol açabilir. Hasta ayağa kalktığında bir iki saat içinde şiş gözlerinin düzeldiğini görecektir.