Göz tembelliği en çok çocuklarda görülüyor

TOKAT (İHA) - Dünya Göz Hastanesi Çocuk Göz Sağlığı doktorlarından Doç. Dr. Sühan Tomaç, göz tembelliğinin genellikle doğuştan veya erken çocukluk döneminde geliştiğini, buna bağlı olarak da en çok çocuklarda görüldüğünü belirterek, "Belli bir yaşın üzerinde göz tembelliğini tedavi etmek maalesef mümkün değildir" dedi.

Göz tembelliğinin büyük bir olasılıkla doğuştan olan fakat travmaya yani kazalara bağlı olarak da sonradan gelişebildiği, en sık görülme nedeninin ise şaşılık olduğu bildirildi. Tıpta ambiyopi olarak adlandırılan göz tembelliğini 'her iki gözde veya gözlerden birinde görme keskinliğinde yüzde 20 ve daha fazla azalma olması' olarak tanımlayan Doç. Dr. Sühan Tomaç, doğuştan olan göz kusurlarının tam tedavi edilmemişse göz tembelliği olarak ortaya çıkmakta olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Genetik kökenli olabilmekle birlikte ailesinde göz tembelliği, şaşılık görülen çocukların erken yaşta göz muayenesinden geçirilmesinde fayda olduğunu ifade eden Tomaç, göz tembelliğinin en sık görülen nedeninin şaşılık olduğunu belirterek, "Kayan gözden gelen görüntü çift görmenin önlenmesi amacıyla yok sayılır ve çocuk sadece tek gözüyle görmeye yönlenir. Bu da kayan gözün görmesinde azalmaya neden olur. Göz tembelliği, genellikle doğuştan veya erken çocukluk döneminde gelişir ve buna bağlı olarak da en çok çocuklarda görülür.

Görülme sıklığı ortalama yüzde 2-3'tir. Erken yaşta tedavi gerektirmektedir. Belli bir yaşın üzerinde tembelliği tedavi etmek maalesef mümkün değildir. Küçük bir çocuk gözlerinde oluşan tembelliği fark edemez. Bir gözü fonksiyonlarını tam olarak devam ettirdiği için normal yaşantısına devam eder. Eğer gözde şaşılık gibi gözle görülür bir durum da meydana getirmiyorsa aile de farkında olamaz. Normalde üç boyutlu, yani derinlikli bir görmeye sahibiz. Göz tembelliği olan çocuğun derinlik hissinde bir
azalma meydana gelir ve ince detaylarda, işlerde zorlanır. Bu durumu bazen dikkatli bir ebeveyn fark etse de genellikle gözden kaçar. Göz tembelliği tanısı için göz doktorunun muayenesi şarttır" dedi.

Reklam
Reklam

Göz tembelliğinin tedavisinde dünyada kullanılan en yaygın tedavi olarak kapatma tedavisi olduğunu kaydeden Tomaç, "Kapatma tedavisi oldukça pratik ve etkili bir tedavi biçimidir. Çocuğumuzun tembel olan gözü açıkta kalır ve görmesi iyi olan göz kapatılır. Bu tedavi çocuğun yaşına, görme keskinliğindeki azalmaya ve tedavinin başlama yaşına göre değişir. Kapama tedavisi sırasında belli bir süre de olsa çocuğun resim çizme, boyama, kesme gibi yakın çalışma yapması istenir. Göz merkezlerinde ise göz tembelliğinin tedavisi için uygulanan bazı özel tedavi yöntemleri vardır" diye konuştu.